Linkuri accesibilitate

Nu există motive de panică în lupta cu pandemia


Şedinţa Comisiei Extraordinare Antiepiedemice Republicane

Autorităţile medicale au anunţat că numărul cazurilor noi de gripă pandemică au crescut cu 88 în 24 de ore şi s-a înregistrat al şaselea caz mortal. Ministerul sănătăţii a spus, însă, că nu sunt motive de panică şi că are mijloacele necesare pentru a lupta cu pandemia.

Vladimir Hotineanu
În şedinţa de astăzi a Comisiei Extraordinare Antiepiedemice Republicane, ministrul sănătăţii Vladimir Hotineanu a prezentat amănunte legate de cel de-al şaselea deces, provocat de virusul A H1N1. Este vorba de o femeie din municipiul Chişinău, care suferea de obezitate şi se trata acasă de pneumonie.

Ministrul Hotineanu a anunţat că, săptămâna viitoare, vor fi aduse suplimentar în R.Moldova consumabile, dezinfectanţi, măşti de protecţie, care vor fi distribuite mai multor instituţii. Totodată, a mai precizat Hotineanu, la începutul lunii decembrie R.Moldova va primi din partea României 400 de mii de doze de vaccin iar la sfârşitul aceleiaşi luni, Organizaţia Mondială a Sănătăţii va transmite primele loturi de vaccin dintr-un număr de 400 de mii de doze promise.

Vladimir Hotineanu:” De fapt, dacă vom avea 800 de mii de doze, aceasta ne va permite să vaccinăm 25 la sută din populaţia R.Moldova. Acesta este un criteriu al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii ca să avem o siguranţă şi stabilitate – nerăspândirea în masă şi necontrolată a gripei pandemice".

Leonid Bujor
Ministrul Educaţiei Leonid Bujor a solicitat Comisiei Antiepidemice să ia o decizie privind vacanţa prelungită a elevilor şi studenţilor: "Începând cu 16 noiembrie, şcolile, colegiile, liceile, universităţile, cu excepţia instituţiilor care au fost focare de infecţie, să revină la ore. De asemenea, pot să aibă vacanţă prelungită studenţii şi elevii din instituţiile unde au fost depistaţi cel puţin 5-10 persoane bolnave”. Totuşi, ministrul educaţiei Leonid Bujor sugerează profesorilor şi lectorilor ca, la prima oră, să le vorbească elevilor şi studenţilor, când se întorc din vacanţă despre gripa pandemică şi cum ar putea să se protejeze.

Potrivit datelor Ministerului Educaţiei, în şcolile profesionale au fost înregistrate 12 cazuri de gripă pandemică. Dintre cele 9 colegii, situaţia cea mai gravă se atestă la Colegiul de Informatică, unde 17 studenţi s-au imbolnavit. În Universităţile din R.Moldova au fost confirmate 27 de cazuri. Situaţia cea mai precară este la Universitatea Tehnică din Moldova - doar în ultimele zile au fost înregistrate 12 cazuri. În şcoli şi liceii – 75 de elevi au fost infectati cu virusul A H1 N1.

Pentru a se proteja de gripa pandemica, mulţi şi-ar dori să folosească măştile de protecţie dar acestea nu se sunt în vânzare. M-am convins şi eu de acest lucru, trecând astăzi pe la câteva farmacii din centrul capitalei. Natalia Munteanu de la o farmacie de pe strada Bănulescu-Bodoni spune că zilnic fiecare a doua persoană este în căutarea unei măşti de protecţie dar în lipsa acesteia...cumpără tifon pentru a o confexctiona în conditii casnice: ”Alţii iau iată un asemenea tifon şi il impăturesc în 4-8 straturi şi au cum să o lege. Această mască poate fi şi dezinfectată cu apă fierbiente pe când cea antivirală poate fi folosită doar 3 ore in zi”.

Pe Iulia Cazanescu am întâlnit-o în timp ce îşi plimba nepoţica prin parcul central. Nici ea nu a găsit masca de protecţie: ”Am mers în multe farmacii şi nu pot găsi măşti de protecţie. Ne-au spus doar atât: vor fi . Acum folosim remediile noastre împotriva gripei. După ce revenim de la plimbare, ne spălăm bine pe mâini iar pentru nas folosim apă cu sare. Şi parcă nu ne-am îmbolnăvit până acum”.

Oamenii pot afla mai multe despre gripa pandemică, apelând telefonic linia fierbinte gratuită la numărul 0 80012300. Cinci specialişti vor răspunde în regim non-stop la această linie, lansată de Centrul Naţional de Medicină Preventivă.
Previous Next

XS
SM
MD
LG