Linkuri accesibilitate

Secretarul de Stat francez Pierre Lellouche în vizită la Chişinău


 Pierre Lellouche
Pierre Lellouche

Progrese în promovarea reformelor vor da un impuls negocierilor asupra liberei circulaţii a moldovenilor în UE

Negocierile cu Uniunea Europeană şi suportul financiar pe care urmează să-l primească Moldova din partea comunităţii internaţionale, sunt subiectele discutate de Secretarul de Stat francez pentru Afaceri Europene, Pierre Lellouche şi conducerea de la Chişinău.

Întâi de toate, Secretarul de Stat pentru Afaceri Europene, Pierre Lellouche a spus că a venit la Chişinău la insistenţa preşedintelui francez Nicolas Sarkozy, pentru a încuraja Moldova în semnarea unui nou acord de asociere cu Uniunea Europeană. Diplomatul francez a dat asigurări că Franţa va susţine activ Moldova la prima rundă de negocieri, în ianuarie 2010.

De asemenea, Pierre Lellouche a amintit de ajutorul financiar în sumă de aproape 1 miliard şi jumătate de dolari, oferit de comunitatea internaţională Republicii Moldova pentru depăşirea crizei financiare. Suma reprezintă aproape 1/3 din PIB, sau echivalentul a 1300 de dolari pentru o peroană timp de un an de zile, a declarat oaspetele francez.

Subiectul liberei circulaţii a cetăţenilor moldoveni în spaţiul european a fost un alt subiect discutat de cele doua părţi. Pierre Lellouche susţine că negocierile ar putea avansa doar dacă guvernul moldovean va înregistra progrese în promovarea reformelor.

Referindu-se la criza politică din Republica Moldova, demnitarul francez a chemat parlamentarii să dea dovadă de înţelepciune la următoarea încercare de alegere a şefului statului, lăsând la o parte interesele lor personale.
Previous Next

XS
SM
MD
LG