Linkuri accesibilitate

O înțelegere făcînd abstrație de fărădelege nu poate duce la un compromis politic


Premierul Vlad Filat primindu-l pe Carl Bildt, ministrul de externe al Suediei
Premierul Vlad Filat primindu-l pe Carl Bildt, ministrul de externe al Suediei

Interviu cu premierul Vlad Filat.

Prima tentativă de alegere a unui nou sef de stat a eşuat. Parlamentarii comunişti au refuzat să voteze pentru liderul PD, Marian Lupu, propus la funcţia de prsedinte de catre coaliţia majoritară liberal-democrată. Deputatii din fractiunea comunista au lasat sa se inteleaga că Alianţa pentru Integrare Europeană trebuie să accepte compromisul si chiar sa faca anumite cedări opozitiei dacă doreste să obţină cele 8 voturi care nu le ajung pentru turul doi de scrutin, care va fi organizat cel mai probabil la inceputul lui decembrie. Premierul Vlad Filat a declarat ca indiferent ce se va intampla pe scena politica, Moldova va avea un guvern functional. Seful executivului preciza ca déjà Chisinaul are intelegeri cu cei mai importanti actori, cu FMI, cu guvernul de la Washington, cu guvernele tarilor UE, cu Bucurestiul si probabil, cu Moscova. Saptamina viitoare primul-ministru moldovean ar putea sa se intilneasca cu omologul său rus Vladimir Putin. Așa cum spune Vlad Filat, guvernul va functiona in orice conditii, desi el recunoaște in interviul acordat miercuri seară Europei Libere că va fi o miscare mai lenta in dezvoltarea Moldovei.

Vlad Filat: Cu certitudine vom avea încetinire în procesul nostru de dezvoltare politică, economică, dezvoltare sub aspect social, politică externă şi sigur că va fi o stare de incertitudine pentru partenerii de dezvoltare. Mă refer în primul rând, sub aspect economic.

Valentina Ursu: Şi aceste semnale încurajatoare pentru guvernarea liberal-democrată, venite din exterior, acum ar putea să se diminueze? Ce poate să se întâmple?


Vlad Filat: Ar putea să se diminueze, dar nu în măsura în care să se oprească. Deci, discuţiile pe care le-am avut până în prezent cu partenerii noştri externi arată foarte clar şi confirma că noi vom continua implementarea acelor proiecte pe care le-am lansat. Mă refer la semnarea acordului de asociere cu Uniunea Europeană, mă refer la acordul ce ţine de liberalizarea regimului de vize şi mă refer la toate acele proiecte şi acţiuni, care vin în rezolvarea problemelor, cu care se confrunta Republica Moldova şi cetăţenii noştri.

Valentina Ursu: Vă aşteptaţi sa vi se puna din partea opozitiei anumite piedici, doar e cunoscut faptul ca in conditiile cand deputatii comunisti insista asupra crearii unei noi coalitii de centru stanga, ei cer si caderea guvernului Filat?

Vlad Filat: Cunoasteţi câte piedici au încercat ei să pună atunci când erau la guvernare, vă asigur că depăşindu-le atunci, avem capacitatea să depăşim „piedicuţele” pe care ar încerca să le pună ei acum.

Valentina Ursu: Nu va fi atât de uşor sa guvernati , pentru că R. Moldova, fiind cea mai săracă țară din Europa, ar putea plăti un preț mare dacă se întoarce din nou la instabilitate politică.


Vlad Filat: Doamnă Valentina, niciodată nu mi-a fost uşor în activitate şi vreau să vă spun că toate aceste condiţii mai complicate în activitate, ne solicita să ne mobilizăm şi să facem faţă situaţiilor.

Valentina Ursu: Dumneavoastră aţi insistat şi mai continuaţi să insistaţi asupra unui dialog între AIE şi PCRM? Mai este, oare, posibil de ajuns la negocieri intre putere si opozitie?

Vlad Filat: Consider că este necesar acest lucru, deoarece noi urmează în sfârşit să discutăm foarte deschis despre principiile, haideţi să spunem, despre înţelegerile care ar putea servi drept motiv pentru cei din Partidul Comuniştilor să voteze.

Valentina Ursu: Dar ceea ce se observa deocamdata ca este o confruntare între persoane si nu o confruntare de idei intre oponentii politici.

Vlad Filat: Păi şi eu nu prea înţeleg acest lucru, dar vedeţi că asta este situaţia în R. Moldova, totul se limiteaza la atacul asupra persoanei. A fost într-atât de personalizat procesul politic, încât se rezumă şi sunt aici de acord, în aceasta confruntare între persoane. Cu toate că trebuie să privim lucrurile şi este necesar să le privim foarte larg.

Valentina Ursu: Cei care sinteti la guvernare ce aţi putea oferi opoziţiei şi în ce condiţii, şi in baza caror principii ? Pentru că într-o democraţie adevarata se zice că trebuie să existe dialogul dar şi partajarea anumitor funcţii.

Vlad Filat: Eu nu cred că este posibil acum să vorbim despre partajări de funcţii. Este necesar să ajungem la un compromis vis-a-vis de principiile, care urmează să guverneze Republica Moldova. Că ele ar trebui sa fie unele care să reprezinte un compromis. Dar iarăşi, lucrul ăsta depinde în mare măsură de modul în care înţeleg cei din Partidul Comuniştilor compromisul, principiile şi valorile. Să nu se rezume doar la interese înguste ale unor persoane, care au fost implicate în modul cel mai direct şi au beneficiat de puterea politică pentru a-şi satisface interesele economice personale şi care de altfel au dus la situaţia dificila pe care o avem la ora actuală.

Valentina Ursu: Dar unii dintre deputatii comunişti interpretează aceasta atitudine a noii puteri ca o răfuială politică cu opozitia, spunând că în caz de se încep investigaţii si dezvaluiri confruntarea va fi una si mai acerba.

Vlad Filat: Investigaţiile au început, ca să-i liniştesc un pic. Dacă nu se vorbeşte mult despre acest lucru, asta nu înseamnă că noi nu resperctăm norma legală. Or, vreau să reiterez că cei care au încălcat norma legală , urmează să răspundă. Eu când vorbesc de principii, care ar sta la baza înţelegerii noastre, mă refer la principii, care sunt doar în conformitate cu legea. Cei care doresc înţelegere făcând abstracţie de fărădelege, sigur nu cred că s-ar reuşi să realizăm acest compromis.

Valentina Ursu: Bine, dar chiar si în eventualitatea deschiderii unor dosare, comuniştii, care au acces în Parlament se bucura de imunitate parlamentară si acest lucru ii avantajeaza...

Vlad Filat: Şi eu am avut dosare deschise pe timpul guvernarii comuniste, ceea ce nu m-a încurcat să-mi promovez mesajul şi să lupt pentru principiile pe care mi le-am asumat. Eu nu cred că un dosar deschis, atunci când obligatoriu există condiţii necesare conform prevederilor legale pentru a fi initiată o asemenea procedură, ar servi drept impediment sau drept motivaţie în a face sau nu ceea ce se cere, în cazul dat e vorba despre votarea presedintelui. Dar eu aş vrea să separ procesul ăsta politic din R. Moldova şi să discutăm nu numai prin prisma alegerii şefului statului. Oricum, s-au întâmplat foarte multe lucruri grave în această perioadă de timp.

Valentina Ursu: Ca de exemplu?

Vlad Filat: De exemplu, acele multe fărădelegi, încălcarea drepturilor şi libertăţilor cetăţeneşti, preluarea ilegală a facerilor, monopolizarea bussines-ului, probleme grave ce ţin de calea integrării europene, funcţionarea justiţiei, presei independente. Putem continua la nesfîrşit sirul acestor cazuri de abuz. Or, oamenii au simţit pe propria experienţă această situaţie şi uitaţi-vă puterea s-a schimbat la Chişinău dar nimic nu vine probat în acest sens...

Valentina Ursu: Şi de ce întârzie probarea?

Vlad Filat: Fiindcă nu este încă funcţional mecanismul de stat pentr a-l implementa. Suntem în faza de investigare şi urmează ca această procedură să fie dusă până la sfârşit, dar fără show-uri, fără prea mult populism. Pe mine personal mă interesează eficienţa.

Valentina Ursu: Cineva dintre colegii dumneavoastră din AIE, promovează tot mai insistent adoptarea unei legi privind opoziţia. Pe cât de necesară este această lege?

Vlad Filat: Eu nu văd o problemă ca să apară o asemenea lege, dar nu cred că acest lucru ar putea să schimbe fundamental situaţia ce ţine de modul în care funcţionează sistemul politic în R. Moldova. Noi trebuie să continuăm ceea ce am început acum doi ani. Să creăm condiţii astfel încât în procesul politic din R. Moldova să vină oameni de valoare, care urmează să dea vigoare şi valoare partidelor; din punctul meu de vedere, formatiunile politice sunt instituţii fundamentale ale statului, prin intermediul cărora se realizează guvernarea într-o ţară sau alta. Şi atunci când vom avea politicieni integri, oameni care au capacitati fiind implicaţi în politică, dacă vom avea partide funcţionale, atunci şi sistemul politic va fi unul funcţional şi eficient.

Valentina Ursu: In alta ordine de idei sa va intreb daca ar trebui condamnat comunismul si in Republica Moldova?

Vlad Filat: Din punctul meu de vedere, da. Fiindcă noi nu avem cum să vorbim în continuare în şoaptă sau cu jumatati de adevar. Noi trebuie să spunem lucrurilor pe nume şi dacă făceam acest lucru de la începutul proclamarii independenţei statului, nu ajungeam să avem aceste discuţii, pe alocuri sterile si astăzi. Atunci când nu spui adevărul şi atunci când preferi să vorbeşti în şoaptă sau să nu reacţionezi adecvat, uitaţi-vă, avem o situaţie de dezechilibru şi ne trezim cu comunişti consacraţi peste noapte deveniţi mari democraţi sau cu mari democraţi, deveniţi peste noapte comunişti. Şi lucrul ăsta se întâmplă pentru că nu se spun lucrurilor pe nume.

Valentina Ursu: Ar putea fi scos în afara legii Partidul Comuniştilor?

Vlad Filat: Eu nu vreau să pun problema în felul ăsta, ca să fie scos în afară un partid, având o denumire sau un trecut. Partidul respectiv a avut grave probleme la nivel de respectare a legislaţiei în activitate. Or, dacă se vor constata aceste lucruri şi se vor proba, şi aici iarăşi nu e important care este denumirea acestui partid, sigur urmează a fi scos în afara legii ca şi orice alt partid, care ar încălca legislaţia.

Valentina Ursu: Vă pregătiţi pentru vizita pe care urmeaza s-o efectuaţi în capitala României, la Bucureşti, participând la summit-ul Iniţiativei Centrale Europene. Urmeaza a fi reluat dialogul moldo-roman la cel mai inalt nivel. Mergeţi cu anumite gânduri, intentii, solutii?

Vlad Filat: Merg cu gânduri bune. Urmează să avem o discuţie sinceră cu factorii de decizie de la Bucureşti. Avem o agendă cu probleme nerezolvate. Este necesar ca această deschidere şi mişcare de la Chişinău să aibă partener, având aceeaşi abordare şi aceeaşi insistenţă şi din partea Bucureştiului. Urmează să semnam şi nişte acorduri bilaterale importante pentru R. Moldova.

Valentina Ursu: Convenţia privind micul trafic la frontiera va fi semnată?

Vlad Filat: Sigur, Convenţia privind micul trafic la frontieră va fi semnată.

Valentina Ursu: Şi alte documente?

Vlad Filat: Mai sunt acorduri, care au fost parafate cu ceva timp în urmă, ele ţin de protecţia investiţiilor. Urmează să vedem dacă vor avea capacitate cei de la Bucureşti să le semneze, in asa fel le vom da valoare juridică. De ce ma refer la disponibilitatea partenerilor de peste Prut, pentru ca si acolo e instabilitate politica.

Valentina Ursu: Se ştie că Parlamentul de la Bucureşti a simplificat procedura de redobândire a cetăţeniei române pentru cei care au pierdut-o din motive istorice. Legea a fost promulgata de preşedintele României, acest amendament va grăbi soluţionarea numeroaselor cereri de redobândire a cetăţeniei, primite în ultimii ani din R. Moldova? Ce părere aveţi despre aceasta pozitie a Romaniei?

Vlad Filat: Nu pot să comentez prea mult. Este voinţa politică a celor de la Bucureşti, dar care vine în respectarea normei constituţionale şi hai să spunem mai departe, în restabilirea unui drept istoric, care revine cetăţenilor din R. Moldova.

Valentina Ursu: Deţinerea unui paşaport european, scurtează calea de integrare în UE sau s-ar putea ca până la aderarea Moldovei la UE, cetăţenii statului să fie deja cetăţenii Uniunii Europene. Şi atunci?...

Vlad Filat: Aceasta nu ar fi o problemă pentru un stat, anume câte cetăţenii au cetăţenii lor. Statul urmează să-şi exercite atribuţiile şi să existe având la bază cu totul şi cu totul alte valori şi principii. Şi aceste valori şi principii există. R. Moldova are şansele reale ca într-o perioadă relativ scurtă de timp să fie integrată în spaţiul valoric al UE, care să asigure cetăţenilor drepturi, libertăţi şi bunăstare.

Valentina Ursu: Şi ultima întrebare, pentru că sunteţi preocupat de combaterea acestei gripe pandemice, care a facut victime si in Republica Moldova să ne spuneti pe cât de gravă rămâne a fi situaţia la moment?

Vlad Filat: Situaţia rămâne a fi una gravă, însă vreau să-i asigur pe toţi cetăţenii R. Moldova, că măsurile necesare în administrarea unor asemenea situaţii au fost luate, procesul este monitorizat cu stricteţe, lotul de medicamente necesar în număr de 200 de mii de doze este deja la Chişinău şi alte medicamente şi echipamente au fost achiziţionate. Deci, noi suntem pregătiţi să administrăm şi să facem faţă acestei provocări.

Valentina Ursu: Domnule Filat, va multumim pentru amabilitatea de a raspunde intrebarilor Europei Libere.
XS
SM
MD
LG