Linkuri accesibilitate

Cancelarul Merkel la festivităţile de la Paris consacrate încheierii primului război mondial


Nicolas Sarkozy şi Angela Merkel
Nicolas Sarkozy şi Angela Merkel

"Vive la France! Vive l'Allemagne! Vive l'amitié franco-allemande!"

Prezenţa Dv. aici este un act istoric, a spus preşedintele francez Nicolas Sarkozy, salutînd-o pe Angela Merkel la Paris, unde a participat la ceremoniile dedicate sfîrşitului primului război mondial.

Nicolas Sarkozy o întîmpină pe Angela Merkel la Palatul Elysee
Cei doi politicieni, Sarkozy şi Merkel au reliefat cu prilejul festivităţilor de comemorare importanţa prieteniei franco-germane, în contextul relaţiilor internaţionale. La două zile după aniversarea prăbuşirii Zidului din Berlin, Merkel a amintit la Paris de încărcătura simbolică a celor două aniversări: Căderea Zidului în urmă cu 20 de ani şi sfîrşitul războiului în urmă cu 91 de ani. Cele două zile marchează evenimente istorice memorabile care trebuie să rămînă în amintirea popoarelor ca un avertisment de prevenire a repetării unor greşeli ale trecutului. Germania şi Franţa s-au obligat să realizeze acest obiectiv, a spus Merkel, reliefînd, în acelaşi timp, dimensiunea specială a relaţiilor bilaterale: „Franţa a întins Germaniei mîna reconcilierii. Asta Germania nu va uita niciodată.“

Şefa guvernului federal şi-a încheiat cuvîntarea ţinută la Paris cu cîteva propoziţii rostite în franceză: "Vive la France, vive l'Allemagne, vive l'amitié franco-allemande". (Trăiască Franţa, trăiască Germania, trăiască prietenia franco-germană.)

Angela Merkel este primul cancelar german care participă la festivităţile din ziua de 11 noiembrie. Niciunul dintre şefii de guvern ai Germaniei nu a participat vreodată la această sărbătoare care în memoria colectivă a francezilor are o semnificaţie simbolică deosebită. Sarkozy s-a referit la tragedia primului război mondial, amintind însă în acelaşi timp de faptul că francezii nu doresc să sărbătorească victoria asupra germanilor, ci ei vor să demonstreze că „nebunia ucigaşă“ de atunci nu mai are voie să se repete vreodată.

Parisul chiar a propus în aceste zile ca această sărbătoare să fie transformată în ziua prieteniei franco-germane. Cu alte cuvinte să devină o sărbătoare comună. Berlinul deocamdată ezită, precum a recunoscut astăzi şi creştin-democratul Karl Lamers într-un interviu difuzat de postul naţional de radio.

Tot Lamers a pledat pentru consolidarea relaţiilor de prietenie franco-germană şi pentru o implicare mai accentuată a celor două ţări în politica europeană.
XS
SM
MD
LG