Linkuri accesibilitate

17.11.99 - Chișinău: Moldova și Adunarea Parlamentară NATO


Vitalia Pavlicenco
Vitalia Pavlicenco

Conferința de presă a Vitaliei Pavlicenco, membră a delegației Parlamentului la Adunarea Parlamentară Nato desfășurată la Amsterdam.

17 noiembrie 1999

Moldova si Adunarea Parlamentara NATO.

Edgar Şelaru : La sesiunea Adunarii Parlamentare NATO, care s-a desfăşurat la Amsterdam între 12 şi 15 noiembrie s-au discutat mai multe documente de mare interes pentru Republica Moldova, dupa cum a informat astazi, in cadrul unei conferinte de presa de la Chişinău, deputata Vitalia Pavlicenco, membra a delegatiei legislativului moldovean la Adunarea Parlamentară NATO. Au fost difuzate 3 documente privind direct Republica Moldova, urmind ca decizia în privinta acestor documente sa fie luata la viitoarea sesiune de la Bruxelles, pe 13 -14 ianuarie, iar recenta sesiune a adoptat un document considerat deosebit de important privind relatiile NATO cu Federaţia Rusă, document care vizează, la rîndul său, Republica Moldova. Corespondentul nostru, Radu Benea a fost la conferinta de presă de astazi a Vitaliei Pavlicenco şi relatează:

Membră a delegatiei Parlamentului Republicii Moldova la Adunarea Parlamentară a NATO, doamna Vitalia Pavlicenco, deputată a Partidului Forţelor Democratice, a ţinut astazi o conferinţă de presă dupa ce a revenit de la Amsterdam, unde în intervalul 12 - 15 noiembrie a participat la sesiunea de toamna a acestui for. La sesiune dar si in comisiile parlamentare, a spus doamna Pavlicenco, au fost supuse dezbaterilor documente de o importanţă deosebită pentru Republica Moldova. Totodată, cu acceptul conducerii comisiei politice au fost difuzate 3 documente în cadrul adunării: un memoriu cu privire la situaţia din Transnistria şi neretragerea forţelor ruse, un proiect de rezoluţie privind situaţia din Republica Moldova şi un proiect de rezoluţie cu privire la situaţia deputatului Ilie Ilaşcu, deţinut în închisoarea de la Tiraspol.

O decizia asupra acestui set de documente, potrivit Vitaliei Pavlicenco, urmează sa fie luată la Bruxelles, la începutul anului viitor pe 13 - 14 ianuarie. In opinia Vitaliei Pavlicenco, cel mai important document adoptat in plenul adunării şi care vizează direct Republica Moldova, este rezoluţia privind relatiile dintre NATO şi Federaţia Rusă. Este vorba despre două amendamente propuse de delegaţia Statelor Unite privitoare la necesitatea retragerii trupelor ruse din republica Moldova si Georgia.

V. Pavlicenco: „Eu am propus ca Rusia să îşi respecte angajamentele internaţionale prin retragerea trupelor şi a aresenalelor militare ruse din zona de esta Republicii Moldova, amendament pe care l-am retras ulterior in favoarea a doua amendamente propuse de colegii americani, care sunt cu mult mai dure şi care spun următoarele: notificind că guvernele Georgiei şi Moldovei au cerut în repetate rînduri Rusiei să-şi retragă forţele de pe teritoriile lor şi că Rusia îşi aduce sprijinul mişcărilor separatiste violente din aceste ţări şi parte contratativă, propune ca Rusia să îşi retragă ansamblul de forţe militare din Georgia şi din Republica Moldova.”

Doamna Pavlicenco a mai adaugat că în intervenţiile pe care le-a avut în cadrul dezbaterilor asupra acestui document a cerut expres sa nu se neglijeze definirea locului Republica Moldova în contextul relatiilor dintre NATO şi Rusia şi, cel puţin acum, prin retragerea trupelor. Ea a repetat că Republica Moldova este singurul stat pe teritoriul căruia, fără acordul său, se află trupe militare străine. Această problema, la care se adauga cea a depozitelor imense de munitii paratinînd fostei armate ruse a 14-a şi cea a separatismului transnistrean, prezinta un real pericol pentru securitatea şi stabilitatea în regiune. Pavlicenco s-a declarat multumită de adoptarea acestor amendamente şi de sprijinul acordat de Adunarea parlamentară în special de delegaţia americana, care a manifestat solidaritate faţă de dorinţa Republicii Moldova de a nu avea pe teritoriul său trupe străine.

In cadrul conferintei de presă, Vitalia Pavlicenco şi-a exprimat regretul faţă de incercările unor membri ai Federaţiei Ruse de a impiedica adoptarea amendamentelor privind retragerea trupelor, care au motivat că această problemă nu este una politică, ci una economică: „Eu am replicat şi am spus că nu este o problemă economică, avînd în vedere şi disponibilitatea mai multor ţări de a ne ajuta financiar şi că este o problemă politică, militaro-strategică. Desigur, am spus şi faptul că, este foarte îngrijorător, atunci cînd a venit Lukashenka in Duma rusă, cel puţin fracţiunea Yabloko a plecat în semn de protest, în timp ce, cînd a fost, recent Smirnov în Duma Rusa, nici o fracţiune nu a părăsit şedinţa. Deci am spus că sunt îngrijorată de sprijinul practic al tuturor forţelor politice faţă de regimul separatist din Transnistria”.

Din Chisinau, Radu Benea, REL.
XS
SM
MD
LG