Linkuri accesibilitate

"Ar trebui să vorbim mai des şi despre alegatori"


Andrei Pleşu publică în Adevărul reflecţii de campanie electorală

Comunistii imping Moldova in haos politic, boicotand primul tur de scrutin prezidential de ieri – rezulta din majoritatea articolelor consacrate acestui subiect in presa de la Bucuresti. Cotidianul vorbeste despre un razboi psihologic pentru care ar fi optat Vladimir Voronin, in ciuda concesiilor facut de Alianta pentru Integrare Europeana. Partidele aflate in coalitia de guvernare le-au promis comunistilor imunitate, neutralitatea militara a tarii prin neaderarea la Alianta Nord-Atlantica.

Marian Lupu, candidatul Aliantei pentru Integrare Europeana, este citat in Adevarul cu si mai multe promisiuni: relatii de prietenie in mod egal cu Moscova, Washington, Kiev si Bucuresti, pastrarea echilibrului puterilor in stat, disponibilitatea de a da mana cu liderii de la Tiraspol si de a discuta cu autoritatile autonome din Gagauzia.

In Evenimentul zilei, dar nu numai, se vorbeste despre varianta modificarii Constitutiei, astfel incat presedintele sa nu mai fie ales de Parlament, ci direct de popor. Ziua pomeneste de un posibil referendum prin care moldovenii sa se exprime in aceasta chestiune, iar alte ziare centrale dau detalii despre ce prevad legile moldovenesti: cel putin 200.000 de semnaturi in favoarea modificarii constitutiei, sau o treime din deputati, sau o initiativa a guvernului. Si despre dizolvarea parlamentului se face precizarea (in Evenimentul zilei) ca nu poate fi hotarata inainte de 16 iunie 2010, adica la implinirea unui an de la dizolvarea legislativului precendent.

Andrei Plesu publica in Adevarul reflectii de campanie electorala. El porneste, intre altele, chiar de la un interviu acordat ziarului de presedintele Consiliului National al Audiovizualului din Romania, Rasvan Popescu. Acesta invinovatea publicul pentru rezistenta in timp a postului de televiziune romanesc OTV care “intretine tot ce e mai debil, mai trivial, mai urat mirositor”. “Vorbim toata ziua despre candidatii la presedintie, despre alesii nostri din Parlament, despre clasa politica. Dar ar trebui sa vorbim mai des si despre alegatori”, este de parere comentatorul de la Adevarul.
XS
SM
MD
LG