Linkuri accesibilitate

Pro Democratia şi Agenţia de Monitorizare a Presei cer suspendarea referendumului


Traian Basescu
Traian Basescu

În petiţia depusă la Curtea de Apel, cele două ONG-uri îl acuză pe Traian Băsescu de “frauda morala”

Elita intelectuala si organizatiile civice sint divizate in campania electorala prezidentiala din Romania, fiindca dreapta are doi candidati: pe Traian Basescu din partea PDL - Partidul Democrat Liberal - si Crin Antonescu din partea PNL - Partidului National Liberal. Cele mai influente organizatii neguvernamentale i-au retras deja sprijinul actualului presedinte si il sustin, fara sa declare acest lucru explicit, pe candidatul liberalilor. De aceea Asociatia Pro Democratia si Agentia de Monitorizare a Presei au depus astazi la Curtea de Apel Bucureşti, o cerere de suspendare a referendumului, programat pentru 22 noiembrie, cind are loc primul tur de scrutin al prezidentialelor.

Traian Basescu a hotarit potrivit prerogativelor constitutionale pe care le are ca sef al statului sa organizeze un referendum pentru desfiintarea senatului. Parlamentul romanesc este format din doua camere: Senatul si Camera Deputatilor, iar Traian Basescu le cere romanilor sa opteze pentru reducerea acestuia. Argumentele tin atit de economie, cit si de eficienta, fiindca cele doua camere sint alese in acelasi fel si au aproximativ aceleasi atributii.

Presedintele roman s-a bazat in decizia sa de a organiza referendum pe lipsa de credibilitate a institutiei parlamentare, dar si pe sondajele care sustin ca in jur de 60 la suta dintre romani ar prefera un legislativ format dintr-o singura camera. Contracandidatii lui Traian Basescu explica insa ca actualul presedinte va beneficia de un plus de sustinere prin acest referendum, mai cu seama ca isi face publicitate de doua ori, odata ca promotor al desfiintarii senatului si odata ca prezidentiabil.

Cele doua organizatii neguvernamentale care pun sub semnul intrebarii legalitatea referendumului il acuza pe Traian Basescu de “frauda morala” si sustin ca presedintele nu tine cont de bunele practici recomandate de institutiile europene, care insa nu mentioneaza nici unde felul in care ar trebui sa se desfasoare alegerile prezidentiale. Cert este ca cele doua organizatii au depus o cerere la Presedintie pentru anularea referendumului si o alta la sectia de Contencios administrativ a Curtii de Apel.

Liderii civici care au inceput demersul pentru suspendarea referendumului se bazeaza poate si pe faptul ca judecatorii il antipatizeaza pe actualul presedinte care i-a criticat in mai multe rinduri pentru verdictele dilematice si diferite pe care diferite curti le dau in aceleasi cazuri. In acest fel cele doua organizatii spera sa primeasca un termen de solutionare inainte de primul tur care are loc pe 22 noiembrie, dar in acelasi timp ameninta ca vor merge la curtea de la Strasbourg, daca nu reusesc sa rezolve lucrurile acasa.

Traian Basescu urmareste prin acest referendum sa-si imbunatateasca scorul, dar un alt efect imediat al acestei actiuni este si mobilizarea electoratului, care la ultimele alegeri a votat in proportie de sub 30 la suta
XS
SM
MD
LG