Linkuri accesibilitate

Consumul va influența și va determina ieșirea Moldovei din criza economică


Sergiu Gaibu
Sergiu Gaibu

Interviu cu expertul economic Sergiu Gaibu (IDIS).

Parlamentul a eşuat ieri în prima încercare de a alege şeful statului. Criza politică, deci, continuă, dar continuă în paralel cu o altă criză, cea economică, a cărei acuitate, pe fundalul bătăliilor politice, parcă nu se simte atât de puternic. Aşa să fie în realitate? Vom încerca să aflăm mai multe de la invitatul nostru din această dimineaţă, expertul economic la Institutul IDIS Viitorul, Sergiu Gaibu.

Radu Benea: Spuneţi-ne în ce punct al crizei economice ne aflăm şi care sunt tendinţele?

Sergiu Gaibu: Ca să judecăm despre criza care are loc în Moldova trebuie să judecăm în contextul economiei mondiale. La momentul actual se înregistrează suficient de ferm o creştere în Statele Unite ale Americii, sunt înregistrate tendinţe pozitive în Germania, Italia şi trebuie să recunoaştem, Republica Moldova este ultima în lanţul circuitul economic mondial. Aproximativ cum a evoluat intrarea în criză a ţărillor, aşa va evolua şi ieşirea lor din criză. Moldova la momentul actual este o ţară care depinde de consum. Este unica ţară care are aproximativ 110 % de consum faţă de PIB. În regiune, aproape nicio ţară nu are aşa parametri. Anume consumul va influenţa şi va determina ieşirea ţării din criză.

Radu Benea: E un lucru ştiut că economia moldoveană şi creşterea economică din ultimii ani s-au ţinut, de fapt, pe banii trimişi acasă de muncitorii migranţi. Dar remitenţele, ne spun ultimele date oficiale, s-au redus deja cu o treime. Cum poate fi atunci restartat, ca să zic aşa, motorul economiei moldovene?

Sergiu Gaibu: Faptul că remitenţele reprezintă o pondere semnificativă în economia naţională nu este un plus foarte mare. Aceste date doar scot la iveală faptul că economia noastră nu a reuşit să profite de pe urma creşterii economice care a avut loc în ultimii opt ani. Remitenţele în economie indică că economia nu a crescut. Datorită faptului că oamenii au plecat peste hotare şi au format aceste remitenţe, Moldova a avut o anumită creştere economică. Într-adevăr ele contează pentru economia naţională, însă numai din cauză că nu s-au dezvoltat celelalte sectoare ale economiei.

Radu Benea: Adică aceştia bani nu au fost atraşi la modul eficient în economia moldoveană. Acum, când sunt şi mai puţini, se poate face acest lucru?


Sergiu Gaibu: Aceştia sunt banii persoanelor care au plecat peste hotare pentru că nu au găsit o soluţie în ţara lor. Aceştia bani sunt destinaţi anumitor necesităţi personale. Este foarte complicat pentru Guvern să atragă aceste fonduri acolo unde vrea el. Aceşti bani vin să realizeze un oarecare consum, să facă anumite investiţii în necesităţile mai mult de ordin personal, decât de business.

Diana Răileanu: Autorităţile promit să stopeze declinul deja în primăvară. Credeţi că există premise pentru aşa ceva, dacă nu e întărită şi puterea de cumpărare a moldovenilor?

Sergiu Gaibu: Consider că este realizabil acest lucru, anume datorită faptului că se aduc şi resurse din exterior şi Guvernul va asigura un consum sporit, inclusiv prin cheltuielile pe care le va realiza. Acest lucru va determina într-un fel stabilizarea nivelului economic.

Radu Benea: Structura defectuoasă a economiei nu poate fi schimbată peste noapte ca şi situaţia de pe principalele pieţe de export. Şi atunci ajungem tot la situaţia pacientului bolnav de gripă, care, vorba vine, se vindecă în 7 zile, dacă e tratat, iar dacă nu, într-o săptămână…

Sergiu Gaibu: Aceste modificări care se fac acum sunt oricum necesare. Soluţiile care au fost luate de actualul Guvern sunt absolut necesare economiei ţării, în caz contrar noi continuăm să scădem din punct de vedere a tuturor parametrilor macro-economici şi asta poate fi nefast pentru ţara noastră. Ulterior trebuie luate nişte măsuri structurale pentru a relansa economia ţării. Sunt sigur că Moldova are nevoie de un pachet simplu de măsuri ca să înregistreze o creştere economică semnificativă. Pentru Moldova cred că o creştere conomică de 10 % este realizabilă. În momentul în care economia mondială va începe să crească pe tot globul, Moldova ar trebui să-şi pună ca scop o creştere de 10 % anual.
XS
SM
MD
LG