Linkuri accesibilitate

Fost poliţist acuză de corupţie structurile Ministerului de Interne rus


Aleksei Dymovsky
Aleksei Dymovsky

Peste două treimi dintre ruşi nu au încredere în poliţie

De ziua poliţiei marcată astăzi în Rusia, un fost maior din provincie a tulburat liniştea superiorilor cu dezvăluirile sale despre corupţia din unităţile ministerului de interne. Aleksei Dymovsky, autorul unor mesaje video pe internet, în care îşi acuza de numeroase abuzuri superiorii din oraşul sudic Novorossiisk, a fost destituit zilele trecute. Astăzi el a sosit la Moscova pentru a ţine o conferinţă de presă.

Aleksei Dymovsky le-a spus jurnaliştilor la Moscova că a schimbat trei maşini ca să ajungă în capitală din oraşul Novorosiisk, pe ţărmul Mării Negre. Acesta a fost planul B, pentru că prima sa intenţie fusese să vină la Moscova cu avionul. Dar pe drum spre aeroport a fost reţinut pentru un control de poliţia rutieră. Odată scăpat, a descoperit că i-a fost blocat telefonul mobil şi cardul bancar, aşa că nu şi-a putut cumpăra bilet de avion.

Fostul maior a spus că, în timp ce unele structuri ale poliţiei au încercat să-l împiedice să ajungă la Moscova cu maşina, s-au găsit şi poliţişti care l-au ajutat.

Toate acestea i s-au întâmplat după ce a publicat pe site-ul ytube la sfârşitul săptămânii trecute mesaje video în care îşi acuza superiorii că-i tratează pe ofiţerii de poliţie ca pe vite şi că ar fabrica dosare împotriva unor oameni nevinovaţi pentru că n-ar fi în stare să descopere crimele adevărate:

În mesajele vizionate de sute de mii de oameni, Dymovsky spunea că doreşte să arate viaţa reală a poliţiştilor din Rusia, marcată de „corupţie, ignoranţă, bădărănie şi nechibzuinţă, cu ofiţeri cinstiţi care mor din cauza tâmpeniei propriilor şefi”.

Astăzi, el a spus că a înregistrat dovezi despre cum superiorii sau colegii săi din Novorossiisk luau mită, fabricau ordine de arestare false sau plasau droguri unor oameni nevinovaţi. Dymovsky a precizat că a făcut 150 de ore de înregistrări. El le-a arătat jurnaliştilor un reportofon despre care a spus că l-a purtat cu sine şi tot ce a trebuit să facă a fost să apese pe butonul de înregistrare”.

Incidentul lasă o nouă pată pe imaginea şi a aşa întinată a structurilor de securitate ruse. Boris Dubin, sociolog la Centrul Levada pentru studierea opiniei publice spune că peste două treimi dintre ruşi nu au încredere în poliţie, iar 64 la sută cred că poliţia nu este eficace. Iar lipsa de încredere este însoţită de teamă. Dubin adaugă că sunt mai mulţi cei care se tem de poliţie decât cei care se tem de huligani şi criminali. Singurii de care ruşii se tem mai tare decât de poliţişti sunt teroriştii.

În discursul televizat rostit astăzi de ziua poliţiei, ministrul rus de Interne Rashid Nurgaliyev pare să recunoască viciile descrise de fostul maior Dymovsky în mesajele de pe internet. Ministrul Nurgaliyev a spus că, spre profundul său regret, există în mediul poliţienesc cazuri când ofiţerii fac abuz de putere, dau dovadă de valori morale joase, indiferenţă, nesimţire şi grosolănie în raport cu cetăţenii pe care ar trebui să-i apere.

Abuzurile poliţiei au stârnit critici tot mai dure în ultimele luni. În aprilie, un ofiţer beat a deschis focul la un supermarket din Moscova ucigînd trei oameni şi rănind şase. La câteva zile, preşedintele Dmitri Medvedev l-a destituit pe şeful poliţiei din capitală.

În mai, preşedintele Curţii Supreme, Vyacheslav Lebedev şi ministrul Justiţiei Aleksandr Konovalov au publicat un raport în care spun că Ministerul de Interne a devenit cea mai coruptă instituţie din Rusia.

În octombrie, ministrul de interne din republica Buryatia, Viktor Syusyura a fost arestat împreună cu adjunctul său din cauza presupusei lor implicări în contrabanda cu bijuterii. Tot în octombrie, preşedintele Medvedev l-a concediat pe şeful poliţiei din regiunea Tuva, Viktor Lesnik, după ce un poliţist local şi-a împuşcat mortal un coleg, iar apoi s-a sinucis.

Dmitry Medvedev prezent la ceremonia organizată cu ocazia Zilei Poliţiei
Andrei Soldatov, editorul unui site specializat, agentura.ru, crede că acuzaţiile lui Dymovsky devin un instrument al luptelor politice de la Kremlin, care are fi tot mai intense, între adepţii structurilor de securitate apropiaţi premierului Vladimir Putin şi tehnocraţii din anturajul preşedintelui Dmitri Medvedev. Fără să aducă alte argumente în favoarea acestei ipoteze, Soldatov a spus că acuzaţiile succesive din ultimele luni îi lasă impresia unei campanii instrumentate de sus împotriva ministerului de Interne.
  • 16x9 Image

    Alexandru Eftode

    Fac jurnalism din 1997, specializat la început în crimă, apoi în politică - o evoluție, ar spune unii, în firea lucrurilor... Am condus biroul din Chișinău al Europei Libere când R. Moldova apărea lumii ca prima țară post-comunistă unde la putere erau aleși democratic ... comuniștii. Din management, m-am întors în jurnalismul pur, apoi iar în management, dar nu m-am despărțit o zi de Europa Liberă. Conduc redacția pentru R. Moldova, incluzând biroul din Chișinău, într-o altă perioadă de zbucium post-sovietic. Și atunci, și acum integritatea jurnalistică este mai importantă ca oricând.

XS
SM
MD
LG