Linkuri accesibilitate

"O alianţa de centru stînga = o decolare fără aterizare"


Serafim Urechean
Serafim Urechean

Serafim Urechean (AMN) este de părere că o ieşire din impas va fi modificarea prin referendum a Constituţiei

Valentina URSU: Parlamentarii comuniști au boicotat votul, împiedicînd astfel alegerea președintelui statului, pentru care era necesar un vot a 3/5 din numărul deputaților. Domnule Urechean ati spus ca responsabilitatea pentru eşecul alegerilor prezidenţiale îi revine fractiunii PCRM. De ce a esuat dialogul dintre putere si opozitie in parlamentul de la Chisinau?

Serafim URECHEAN: Comunistii au ignorant dialogul politic. Am avut foarte multe intalniri cu elita fractiunii comuniste. Toti ca unul au spus ca trebuie votat presedintele Republicii Moldova. Dar in acelasi timp nu ezitau sa spuna ca totul depinde de pozitia lui Voronin. Era o sansa si pentru Voronin ca sa ramana cat de cat o personalitate in istoria tanarului stat daca vota azi presedintele.

Valentina URSU: Dumneavoastra ati avut mai multe dosare intentate pe timpul guvernarii comuniste. Poate ca PCRM nu doreste acum aceasta schimbare de putere pe motiv ca AIE ar putea sa se razbune cu cei care au condus pret de opt ani Republica Moldova?

Serafim URECHEAN: Eu am discutat cu Vladimir Voronin si i-am dat asigurari ca nimeni nu va incerca sa se razbune. Si i-am argumentat nevoia alegerii presedintelui , lucru care poate fi facut intr-o maniera civilizata. Din pacate nu a dorit sa ajungem la un compromis. Si totusi el nu are suficienta incredere in exponentii PCRM. Drept exemplu este decizia adoptata ieri de catre CC al PCRM care obliga fractiunea comunistilor sa nu participe la alegerea sefului statului. A obliga inseamna ca in sanul comunistilor mai exista si alte pareri. A obliga mai inseamna ca este un element de presiune si chiar inca un element de neincredere in colegii de partid. Si am mai remarcat ceva: prezenta de azi a lui Voronin la sedinta in plen a legislativului. Pana acum el a neglijat parlamentul pentru ca a lipsit de fiece data, iar astazi pentru a mentine controlul asupra celor 48 de deputati comunisti i-a invitat in biroul fractiunii si au stat inchisi pana la finalizarea procedurii de alegere a sefului statului.

Valentina URSU: Si atunci mai poate fi vorba despre democratie, valori si principii democratice intr-un stat de drept?

Serafim URECHEAN: Doamna Valentina nu-i si nici nu a fost democratie in ultimii opt ani de guvernare comunista. A fost o mimare, a fost un joc murdar facut de Voronin atat in Est cat si in Vest de pe urma caruia au pierdut Moldova si cetatenii ei.

Valentina URSU: Si totusi, chiar si datele ultimului sondaj de opinie arata ca PCRM are un important segment de simpatizanti si sustinatori.

Serafim URECHEAN: Nu sunt de acorda. PCRM se bucura de increderea oamenilor carora li se spala mintile de dimineata pana seara. Comunistii mai mentin monopolul asupra institutiilor publice de radio si televiziune. Aceste institutii continua sa slujeasca regimul comunist, care vehement se opune transferului de putere in stat. In zadar cineva crede ca ei au cedat putere.a Uitati-va ce se intampla in toate ministerele, departamentele, organele de drept, chiar si in procuratura, politie, in judecatorii ei au controlat si mai continua sa controleze.

Valentina URSU: Aceata ar insemna ca schimbarea intarzie?

Serafim URECHEAN: Da intarzie. Si asta pentru ca noi dorim ca schimbarea sa se produca in limita legii. Nu dorim sa admitem greselile dictaturii comuniste.

Valentina URSU: Deputaţii comunisti sustin ca nu vor participa la scrutin si la următorul tur. AIE a sugerat ca ar avea soluţii eficiente. Ce se poate intampla pana la 10 decembrie ?

Serafim URECHEAN: Noi vom negocia cu exponentii comunistilor. O varianta ar fi ca la urmatorul tur de scrutin sa participle intreaga fractiune PCRM. Sau se poate produce o ruptura in Partidul comnuistilor asta insemnand ca unii dintre ei vor vota pentru viitorul presedinte , iar ulterior vor constitui o alta formatiune politica cu o alta denumire, nu cea a PCRM si care va demonstra un comportament mai civilizat.
Valentina URSU: Dar vreau sa va intreb daca poate fi numita o provocare declaratia comunistilor cand spun ca nu voteaza candidatura domnului Marian Lupu, pentru ca este persoana care a tradat interesele comunistilor si i se cere tot mai insistent AIE sa vina cu o alta candidatura pentru functia de sef al statului?

Serafim URECHEAN: Propunerea este foarte interesanta. Dar trebuie sa intelegem ca lor le este “in cot”de interesele acestui popor. Comunistii vor sa mentina la putere acest clan. Ei au avut afaceri foarte dubioase, ei au frica ca vor fi trasi la raspundere, ei au furat tara, ne-au compromis atat in interior cat si in exterior, ne-au transformat daca ma pot exprima in asa fel , intr-un arici, aici in centru Europei, au promovat o politica externa agresiva impotriva Romaniei, impotriva Ucrainei, impotriva Rusiei, impotriva UE si impotriva SUA. Astea au fost comunistii.

Valentina URSU: Si totusi, insist sa raspundeti la intrebarea daca AIE ar mai putea identifica si o alta candidatura pentru functia de sef al statului?

Serafim URECHEAN: Nu vom recurge la experimente dictate de catre tovarasul Voronin si aliatii lui. Nu vom accepta schimbarea candidaturii propuse de AIE.

Valentina URSU: Deputatii comunisti nu au obosit sa insiste asupra crearii unei coalitii de centru stanga. Ar mai avea sorti de izbanda constituirea unei alte aliante, pe care si-ar dori-o ei?

Serafim URECHEAN: Sansa unei aliante de centru stanga s-a compromis, ea chiar s-a epuizat integral. Acum se exclude orice posibilitate de a crea o asemenea alianta de centru stanga.

Valentina URSU: Dar o eventuala coalitie de centru stanga, ar fi un colac de salvare pentru comunisti?

Serafim URECHEAN: Bineinteles ca ar fi o salvare pentru comunisti. Si iata ce vor ei: demiterea guvernului, destituirea presedintelui parlamentului, alegerea tovarasului Voronin in functia de speaker al legislativului si multe alte lucruri, care nu pot decat sa provoace un zambet sarcastic. Comunistii au intrat in faza cand nimeni nu-i mai crede si nici nu-i vor mai crede vreodata. Aceasta este ultima lor decolare fara aterizare.

Valentina URSU: Care alte variante de rezerva ar mai avea AIE pana la eventualele alegeri parlamentare anticipate?

Serafim URECHEAN: AIE nu este o structura atat de simpla care poate fi manipulata asa cum isi doreste tovarasul Voronin. Sintem destul de responsabili si daca in turul doi nu vom avea rezultatul dorit, daca comunistii nu vor fi constienti de aprofundarea crizei politice, prin referendum noi vom modifica constitutia si vom alege in parlament viitorul presedinte cu votul a 50+1. Iar celalalt presedinte va fi ales prin votul direct al cetatenilor.
Previous Next

XS
SM
MD
LG