Linkuri accesibilitate

Zidul nostru mental


Dacă nu vom dărîma zidul lehamitei, neputinţei şi frustrării din noi, vom mai trăi multă vreme într-un spaţiu al sărăciei şi al neîmplinirilor...

O mînă de tineri au aniversat în centrul Chişinăului căderea zidului din Berlin acum 20 de ani. Nu a fost aici o aniversare populară, de anvergură, cum e în ţările Europei. Şi, haideţi să fim sinceri, nici nu putea să fie.

Aici, în R. Moldova, în ţara care chipurile se integrează deja două decenii în Europa, există multă lume care nu înţelege semnificaţia evenimentului de acum 20 de ani sau care ar fi preferat chiar ca zidul berlinez să rămînă o frontieră între două lumi. Există la moldoveni şi un soi de frustrare imensă, provenită din convingerea că unificarea Europei nu îi priveşte, că Moldova a rămas în afara Europei unite şi prospere, că e abandonată.

Pe de altă parte, e viu încă şi complexul de inferioritate moştenit din perioada sovietică, care confundă Uniunea Europeană cu Uniunea Sovietică. Am întîlnit, în anii tranziţiei interminabile, mai mulţi gastarbeiteri care îmi spuneau, cu ciudă şi cu multă convingere, că europenii vor să ne exploateze ca şi sovieticii. Pentru aceştia, zidul Berlinului nu a dispărut, ci s-a mutat mai le est, pe rîul Prut. “De ce europenii nu ne permit să circulăm prin spaţiul lor fără vize? De ce sîntem mereu priviţi cu suspiciune? Nu sîntem şi noi oameni ca şi ei?” mă întreba deunăzi un vecin crispat.

Sînt nişte întrebări care îi macină pe mulţi concetăţeni de-ai noştri. Am impresia că mult mai periculos decît regimul de vize cu care ne confruntăm este zidul nostru mental. “Nu sîntem şi noi oameni ca şi ei?” bombănim supăraţi, deşi ştim că sîntem altfel de oameni: fatalişti, neîncrezători în propriile aptitudini, obişnuiţi să lucrăm de mîntuială şi convinşi că guvernanţii pe care îi alegem ne mint.

Dacă nu vom dărîma zidul lehamitei, neputinţei şi frustrării din noi, vom mai trăi multă vreme într-un spaţiu al sărăciei şi al neîmplinirilor, chinuiţi de reverii mediteranene, invindiindu-i pe cei care în ciuda diferenţelor s-au unit.
XS
SM
MD
LG