Linkuri accesibilitate

Poliţia rusă căzută în păcatul mitei şi crimei


Aleksei Dymovsky
Aleksei Dymovsky

Poliţist din Novorossiisk îşi acuză superiorii „corupţie, ignoranţă, bădărănie şi nechibzuinţă"

Ministerul rus de Interne a concediat un ofiţer de poliţie care a descris corupţia din sânul ministerului cu ajutorul unui mesaj video publicat pe internet. În mesajul de pe youtube, Alexei Dymovsky şi-a acuzat superiorii din oraşul Novorossiisk de pe litoralul Mării Negre că-i tratează pe ofiţerii de poliţie ca pe vite şi că ar fabrica dosare împotriva unor oameni nevinovaţi doar ca să-şi îmbunătăţească statistica de descoperire a crimelor.

Dymovsky spune că prin mesajul său doreşte să arate viaţa reală a poliţiştilor din Rusia, marcată de „corupţie, ignoranţă, bădărănie şi nechibzuinţă, cu ofiţeri cinstiţi care mor din cauza tâmpeniei propriilor şefi”.

Ofiţerul rus şi-a chemat colegii să protesteze împotriva acestei stări de lucruri. Adresîndu-i-se direct premierului Vladimir Putin, el spune că apelurile la stârpirea corupţiei în Rusia sunt sterile, atât timp cât un poliţist tânăr acceptă să lucreze pentru 400 de dolari pe lună doar pentru că ştie că poate câştiga mult mai mult din mită.

Purtătorul de cuvânt al ministerului de Interne, Oleg Yelnikov a spus că afirmaţiile ofiţerului demis nu au fost confirmate de o anchetă deschisă imediat. Purtătorul de cuvânt a mai spus că maiorul Dymovsky a fost concediat de către şeful poliţiei din regiunea Krasnodar pentru comportament nestatutar şi pentru calomnierea colegilor.

Premierul Putin sau preşedintele Dmitri Medvedev nu au răspuns mesajului video de pe youtube. Comitetul rus pentru investigaţii interne al poliţiei a spus că autorul lui ar trebui anchetat şi tras la răspundere. Dar avocatul Vladimir Volkov, fost procuror, a declarat serviciului rus al Europei Libere că cele descrise de Dymovsky sunt numai vârful aisbergului.

„Dymovsky nu cunoaşte întregul adevăr, care este cu mult mai teribil. Poliţia din Moscova a căzut de mult în păcatul mitei şi crimei. Există numeroase asasinate nedescoperite de care eu cred că se fac vinovaţi poliţiştii. Oamenii sunt ucişi, bătuţi până la moarte şi jefuiţi”, a spus fostul procuror Vladimir Volkov.

Un caz public care a atras atenţia asupra comportamentului poliţiei s-a produs în luna aprilie, când un ofiţer de poliţie de la Moscova a deschis focul la un supermarket, ucigînd trei oameni şi rănind şase.

În octombrie, ministrul de interne din republica Buryatia, Viktor Syusyura a fost arestat împreună cu adjunctul său din cauza presupusei lor implicări în contrabanda cu bijuterii. Tot în octombrie, preşedintele Medvedev l-a concediat pe şeful poliţiei din regiunea Tuva, Viktor Lesnik, după ce un poliţist local şi-a împuşcat mortal un coleg, iar apoi s-a sinucis.
  • 16x9 Image

    Alexandru Eftode

    Fac jurnalism din 1997, specializat la început în crimă, apoi în politică - o evoluție, ar spune unii, în firea lucrurilor... Am condus biroul din Chișinău al Europei Libere când R. Moldova apărea lumii ca prima țară post-comunistă unde la putere erau aleși democratic ... comuniștii. Din management, m-am întors în jurnalismul pur, apoi iar în management, dar nu m-am despărțit o zi de Europa Liberă. Conduc redacția pentru R. Moldova, incluzând biroul din Chișinău, într-o altă perioadă de zbucium post-sovietic. Și atunci, și acum integritatea jurnalistică este mai importantă ca oricând.

XS
SM
MD
LG