Linkuri accesibilitate

Festivităţile de la Berlin la 20 de ani de la căderea zidului


În Germania s-au desfăşurat astăzi numeroase festivităţi dedicate aniversării prăbuşirii Zidului din Berlin. Ceremoniile au început cu un serviciu religios ecumenic. Acesta s-a desfăşurat în Gethsemane-Kirche, o biserică evanghelică est-berlineză, care fusese un centru al opoziţiei RDG-iste care a declanşat revoluţia paşnică.

Angela Merkel, Lech Walesa şi Mikhail Gorbachev la un fost punct de control al zidului de la Berlin
Şefa guvernului, Angela Merkel a subliniat într-un interviu difuzat de televiziunea germană că data de 9 noiembrie 1989 este una din cele mai fericite zile ale istoriei recente germane. Merkel a reliefat însă, în acelaşi interviu, că nici astăzi nu se poate vorbi despre desăvîrşirea unităţii germane, arătînd că între vest şi est există încă un decalaj în ceea ce priveşte standardele de viaţă.

Într-un interviu acordat postului naţional de radio, primul director al Oficiului federal pentru administrarea arhivelor fostei Securităţi est-germane, Stasi, pastorul Joachim Gauck a pledat pentru continuarea procesului de reconsiderare critică a trecutului comunist.

Festivităţile se încheie în această seară cu dărîmarea unui zid simbolic. Instalaţia artistică este alcătuită din 1000 de bucăţi de polistiren pictat. Bucăţile vor cădea ca nişte pietre de domino. Lovitura o vor da ex-preşedintele Poloniei şi fost lider al sindicatului Solidarnosć, Lech Wałesa, şi fostul premier al Ungariei, Miklós Németh. Zidul simbolic, ridicat în centrul istoric al Berlinului, se întinde pe o lungime de 1,5 kilometri.

Hillary Rodham Clinton
La festivităţile dedicate prăbuşirii zidului participă liderii Uniunii Europene, printre care îi amintim pe preşedintele francez Sarkozy şi pe premierul britanic Brown, dar şi pe preşedintele român Băsescu. Mai sunt prezenţi la Berlin şi ministrul american de externe Hillary Clinton şi preşedintele rus Dmitri Medvedev, care vor rosti discursuri la Poarta Brandenburg.

Din motive de sănătate, fostul cancelar Kohl lipseşte de la ceremoniile dedicate aniversării prăbuşirii zidului. În urmă cu 20 de ani, Kohl se afla într-o vizită la Varşovia, unde a fost suprins de acea conferinţă de presă spectaculoasă în cursul căreia s-a anunţat liberalizarea regimului de frontieră. Anunţul istoric l-a făcut la ora 18:58 Günter Schabowoski, membru al Biroului Politic:

„Ne-am decis astăzi să reglementăm pentru fiecare cetăţean al RDG-ului posibilitatea de călătorie, folosind trecerile de frontieră a RDG-ului. Călătoriile particulare în străinătate pot fi efectuate fără nicio motivare prealabilă sau motivări legate de gradul de rudenie. Permisiunile de călătorie se acordă pe loc. După cîte ştiu eu, reglementările acestea intră imediat în vigoare.“

Privit retrospectiv, înlăturarea Zidului a însemnat începutul sfîrşitului divizării continentului european.
XS
SM
MD
LG