Linkuri accesibilitate

Parcursul lung de la precaritate la prosperitate


Sărăcia nu se vede întotdeauna cu ochiul liber - Moldoveanul îşi doreşte un spaţiu de existenţă decentă.

Republica Moldova se situează pe locul 78, între Vietnam (77) şi Ghana (79), în clasamentul prosperităţii statelor lumii in 2009, dat publicităţii la finele saptamanii trecute de Institutul britanic LEGATUM. “Moldovenii cheltuie mai mult decât economisesc, iar salariile medii sunt mai mici decât media fizică a capitalului”, se arată în raport.

Oamenii cu care Europa Libera a discutat ocazional confirma datele clasamentului prosperităţii statelor lumii, sugerand ca mai e mult pana cand si despre Moldova se va vorbi ca despre un stat prosper.

Si daca oamenii isi pun sperante in noua guvernare liberal democrata, l-am intrebat pe speakerul Mihai Ghimpu, presedinte in exercitiu de ce moldovenii traiesc in nesiguranta?

Pe termen lung, datele sondajului facut de institutului britanic LEGATUM arata că cele mai infloritoare economii sunt cele dominate de transperanta, de responsabilitate, de domnia legii. Si cu timpul, cu cit cetătenii unei ţări sunt mai fericiti, cu atit muncesc mai bine si mai eficient si economia prospera...Dar sa revenim la vocea poporului si perceptia prosperitatii.

Liderul Partidului Democrat, Marian Lupu este politicianul care se bucura de cea mai mare incredere din partea participantilor la un sondaj, publicat recent de IMAS. Marian Lupu ramane a fi unicul candidat propus de AIE la functia suprema in stat. L-am intrebat in ce conditii si cu ce eforturi Moldova ar putea ajunge un stat prosper.

Buna guvernare înseamna un guvern care îşi serveşte cetăţenii, pastrănd ordinea şi protejindu-i. Si oferind un spatiu de existenţă curat si cu reguli precise si aplicate tuturor. Dar este si un guvern care dă socoteală cetăţenilor săi mai degrabă decît impunind ordinea prin represiune. Dar moldoveanul a cam pierdut increderea în instituţiile statului.

Un oaspete din Franta imi zicea mai daunazi: «Unde-i saracia despre care se vorbeste si se scrie atat de mult in Occident? Unde-s vagabonzii, cersetorii si cainii fara colaci in coada, care impanzesc Moldova? Unde-s casele jerpelite si oamenii imbracati in zdrente? De ce rafturile magazinelor sunt doldora de marfuri, iar strazile sunt pline de automobile unul mai scump si mai luxos decat altul? De ce toti cei cu care m-am intalnit arata bine si nu dau semne de subnutritie? De ce... Nu de alta, dar inainte de a veni in tara voastra mi s-a spus ca aici oamenii mor de foame si dorm pe sub garduri, iar in realitate am vazut cu totul altceva...». Ce puteam eu sa-i raspund frantuzului? Ca saracia nu se vede intotdeauna cu ochiul liber? Ca Republica Moldova are doua fete – una pentru uz intern si alta pentru uz extern?

Dar pentru a cauta raspunsuri mai adecvate l-am invitat in studioul Europei Libere de la Chisinau pe deputatul democrat Igor Corman, fost ambasador al Republicii Moldova la Berlin.

Pe aceeași temă

Previous Next

XS
SM
MD
LG