Linkuri accesibilitate

"Un război al intereselor, al orgoliilor, al urilor”


Mircea Cărtărescu analizează în Evenimentul zilei situaţia politică actuală

Premierul moldovean va sosi la Bucuresti fara suita, insotit numai de ministrul de externe Iurie Leanca. Protectia celor doi oficiali ar urma sa fie asigurata de Romania, informeaza Cotidianul, precizand ca situatia se explica prin economii la bugetul de la Chisinau.

Romania libera rezuma o analiza publicata de Vladimir Socor in Eurasia Daily Monitor. Expertul sustine ca Moscova urmareste sa devina “broker” de putere in Republica Moldova, cu scopul de a o indeparta de Uniunea Europeana si de a o reorienta pe directie ruseasca.

De rolul Rusiei in relatiile Ucrainei cu Uniunea Europeana este vorba intr-un articol publicat de Ziua. Sunt prezentate aici implicatiile dificultatilor financiare ale companiei Naftogaz, precum si declaratiile premierului rus Vladimir Putin. Acesta le-a recomandat europenilor sa scoata bani din buzunar daca vor sa nu se repete situatia din iarna trecuta cand gazele nu au mai ajuns in tarile Uniunii. Un sfert din gazele consumate in statele Uniunii Europene provin din Rusia, iar din aceasta cantitate, 80% tranziteaza Ucraina, arata ziarul Ziua. Stirea este preluata si de cotidianul Gardianul, care se refera in plus si la proiectul Nord-Stream.

Un comentariu semnat de Mircea Cartarescu in Evenimentul zilei reaminteste formula prin care Emil Cioran caracteriza poporul roman: “avem o uimitoare vocatie a esecului”, spunea filosoful. Comentatorul o socoteste ingrozitor de actuala din perspectiva situatiei politice din Romania. “Majoritatea parlamentara trage de-un capat al funiei, presedintele Basescu de la celalalt capat, funia e incordata la maximum. Nimeni nu e dispus sa cedeze. Nimeni nu face nici cel mai mic compromis. E un razboi al intereselor, al orgoliilor, al urilor”. In perspectiva apropiatei aniversari a 20 de ani de la caderea lui Ceausescu, Cartarescu se intreaba cum se va prezenta clasa politica in fata societatii romanesti”.
XS
SM
MD
LG