Linkuri accesibilitate

Dorin Draguţan - noul guvernator al Băncii Naţionale


Dorin Drăguţan
Dorin Drăguţan

Obiectivele prioritare ale BNM: Menţinerea stabilităţii preţurilor şi deblocarea creditării agenţilor economici

Parlamentul l-a numit astazi pe Dorin Dragutan in functia de guvernator al BNM. Dragutan il inlocuieste in aceasta functie pe Leonid Talmaci, care s-a aflat in fruntea BNM timp de doua mandate. Opozitia comunista s-a opus candidaturii lui Dragutan, exprimand-si dubiile fata de calitatile profesionale ale noului guvernator al BNM.

Mentinerea stabilitatii preturilor si deblocarea creditarii agentilor economici - acestea vor fi obiectivele noului guvernator al BNM, asa cum le-a formulat Dorin Dragutan atunci cand s-a prezentat pentru audieri in sedinta plenara de astazi: „Sectorul real are nevoie de credite. Suntem intr-un viciu, intr-un cerc vicios. Agentii economici au probleme economice si nu pot primi bani de la banci. Bancile vad ca agentii economici au probleme economice si au frica de a le acorda credite. Deci, lucrul acesta, impreuna cu sectorul bancar, cu presedintii de banci va trebui sa vedem cum sa deblocam activitatea de creditare. Exista lichiditati in sistemul bancar. Daca bancile cred ca e nevoie de mai multe lichiditati si daca acest lucru nu va dauna economiei nationale si in primul rand controlul ratei inflatiei, vom discuta si acest lucru.”

Dorin Dragutan a mai promis sa nu admita deprecierea brusca a valutei nationale, oricit de mare ar fi presiunea unor eventuale conditii obiective.

Opozitia comunista a intrat insa polemici cu pretendentul la functia de guvernator. Igor Dodon, fost ministru al economiei: „V-as sugera sa fiti destul de atent cu unele declaratii, care ar putea trezi un agiotaj, deoarece ati spus ca sunteti gata sa alegeti stabilitatea preturilor, jertfind undeva si cu stabilitatea valutei nationale, ceea ce este extrem de riscant.”

Parlamentarii au recurs si la dovezi extraeconomice, ce-i drept neprobate, motivandu-si nemultumirea. Ei l-au acuzat pe noul guvernator al BNM ca ar detine dubla cetatenie si ca ar fi colaborat cu serviciile romane de securitate. Comunistii au pus la indoila aptituinile lui Dragutan pe motiv ca a activat pana acum doar in domeniul audit-ului. Deputatul comunist Igor Dodon: „Noi consideram ca guvernatorul BNM este o functie prea importanta, pentru ca in aceste conditii, in conditii de criza politica in care suntem si in conditiile in care sunt asteptari negative atat in economie, cat si in sectorul financiar-bancar, sa fie numita o persoana, care nu este un nume notoriu in sectorul financiar-bancar si economic al RM.”

Cu votul a 52 de deputati ai partidelor din Alianta pentru Integrare Europeana, Dorin Dragutan a fost ales in functia de guvernator al BNM, mandat pe care potrivit legii, urmeaza sa il detina timp de 7 ani.
Previous Next

XS
SM
MD
LG