Linkuri accesibilitate

9.11.99 - București: Politica mineriadei


Protestele violente de la Brașov în „stilul politic de pogrom al mineriadelor”.

9 noiembrie 1999

Extras din emisiunea „Actualitatea românească” (Comentariu: Horia Roman Patapievici).

Politica mineriadei” – vineri, 5 noiembrie, agenţiile de presă relatau despre manifestaţia violentă de protest a muncitorilor de la uzinele Roman, din Braşov. (...) Lecţia acestei dezlănţuiri de violenţă este de ordin politic – apreciază Patapievici.

„Revendicările salariaţilor de la Braşov sunt, aparent, sociale. Ei cer, în principiu, garantarea locului de muncă, în condiţiile actuale şi mărirea salariilor. Într-un cuvânt, muncitorii cer guvernului ca sistuaţia să rămână neschimbată, ca ei să primească salarii, bonificaţii si premii de parcă întreprinderea lor ar face profit.
Acest tip de revendicări nu sunt sociale, ci politice. În fond, la instigarea liderilor de sindicat, sindicaliştii de la Roman S.A. invocând condiţiile grele de trai, pretind ca întreprinderea lor să fie scutită de reformă şi să continue a fi finanţată, pe degeaba, de la bugetul de stat, adică din banii altor salariaţi care plătesc impozite.

Un alt aspect politic al manifestaţiei de la Braşov ţine de opţiunea pentru violenţă a unei mari părţi din protestatari. Este stilul politic de pogrom al mineriadelor .”
XS
SM
MD
LG