Linkuri accesibilitate

Statele Unite: Republicanii recîștigă posturile de guvernatori în Virginia și New Jersey


Chris Christie, noul guvernator al statului New Jersey
Chris Christie, noul guvernator al statului New Jersey

Semnifcația victoriei republicane pentru administrația Obama.

Republicanii au obtinut in Statele Unite, importante victorii electorale marti, cistigind cursele pentru postul de guvernator in Virginia si New Jersey. Ce semnificatie are acest fapt pentru presedintia Barack Obama – e intrebarea pusa corespondentului Europei Libere la Washington, Valeriu Sela.

Republicanii spun ca acesta este momentul in care Barack Obama a inceput sa piarda teren. Democratii sustin ca oamenii au votat cu gindul la situatia economica, nu la Barack Obama. Ceea ce ambele parti au in vedere sint alegerile de anul viitor, cind in joc se vor afla toate locurile din Camera Reprezentantilor si un sfert din cele de senator.

Un fapt incontestabil este ca tinerii, care l-au propulsat pe Obama catre Casa Alba nu s-au prezentat in numar mare nici in Virginia si nici in New Jersey. Peste trei milioane de alegatori care au votat la prezidentialele din 2008, in special minoritati, nu au votat marti. Obama a cistigat Virginia cu 52 de procente la 48, dar numai 43 dintre cei care s-au prezentat la urne acum au votat in 2008 cu Obama. Deci electoratul presedintelui a preferat sa stea acasa.

Dar vestea proasta pentru democrati este ca in cele doua state au pierdut votul independentilor, bloc electoral determinant in victoria lui Obama. Independentii au fost cei care l-au ajutat pe actualul presedinte sa cistige in Virginia , aceea fiind prima victorie a democratilor la alegerile prezidentiale in acel stat din 1964 incoace. Dar marti, independentii au votat in proportie de 2 la 1 pentru republicanul Bob McDonnell, in confruntarea acestuia cu democratul Creigh Deeds. Circa unu din fiecare zece alegatori ai lui Obama au optat de data aceasta pentru candidatul republican. In New Jersey, independentii care l-au sprijinit pe Obama in 2008 au optat acum pentru republicanul Chris Christie, in defavoarea guvernatorului in exercitiu, Jon Corzine.

Expertii cred ca segmental independentilor este cel mai sensibil la performanta, in special economica si asta ar fi o explicatie a votului. Fostul guvernator al statului Virginia, Timothy Kaine crede ca optiunea electoratului are mai mare legatura cu problemele locale decit cu prestatia presedintelui Obama. Si intr-adevar, sondaje de opinie la iesirea de la urne arata ca sprijinul pentru Obama se mentine puternic, in ciuda faptului ca partidul sau a pierdut doua importante pozitii de guvernator. Tot sondaje consemneaza faptul ca 60% dintre alegatori nu au optat in functie de pozitia lor fata de Obama.
XS
SM
MD
LG