Linkuri accesibilitate

Presa despre săpături politice și arheologice neautorizate


Oare ce a fost în capul acestui neam românesc când a născut proverbul „E rău cu rău, dar e mai rău fără rău”, se întreabă retoric editorialistul Constantin Tănase în Timpul. De foarte multe ori suntem puşi în situaţia să alegem între două rele, crede Tănase şi respectiv alegem răul cel mai mic. Făcând o paralelă cu viaţa politică, editorialistul este de părere că Vladimir Voronin a consolidat atât de mult autoritatea proverbului, încât oricine ar veni în locul lui ni se va părea răul cel mai mic. În viziunea lui Tănase, astăzi, pe post de reprezentant al „răului cel mai mic” ar fi Marian Lupu.

Tot în Timpul Angelina Olaru publică o investigaţie despre comorile culturale ale Republicii Moldova, vândute ilegal în străinătate. În prezent, potrivit autoarei poliţia din Germania este preocupată de o serie de piese arheologice, obţinute prin săpături neautorizate pe teritoriul Republicii Moldova. Valoarea obiectelor ar costa pe piaţa neagră sute de mii de euro.

Evenimentele din aprilie au revenit în atenţia jurnaliştilor. Săptămânalul de investigaţii Ziarul de Gardă publică un interviu cu Ludmila Popovici, directoarea Centrului de reabilitare a victimelor Torturii „Memoria”. În aprilie, acest centru zilnic înregistra câte 5-6 cazuri noi de tortură. De la înregistrarea unui caz până la rezolvarea problemelor psihologice şi de sănătate a persoanei care a fost supusă torturii pot trece luni, sau chiar ani, susţine Ludmila Popovici.

Editorialistul Vlad Loghin se întreabă în Moldova Suverană de ce Fondul Monetar Internaţional a refuzat să semneze acordul cu Republica Moldova după alegerile din aprilie, însă este gata acum să-l semneze acum? Structurile financiare internaţionale, crede autorul, îşi schimbă părerile după putere.

Presa ucraineană este supărată pe România. Mai mulţi experţi de la Kiev avertizează asupra faptului că relaţiile Ucrainei cu România ar putea intra într-o "fază fierbinte". Potrivit unui articol apărut în publicaţia ucraineană Stoliciniie Novosti, Bucureştiul nu a renunţat la ideea reconstituirii României Mari, prin alipirea unor teritorii ale Ucrainei, Republicii Moldova şi Ungariei.


XS
SM
MD
LG