Linkuri accesibilitate

Fostul premier bulgar Stanişev îşi pierde imunitatea parlamentară


Petio Petkov
Petio Petkov

Procuratura Generală îl anchetează în legătură cu dispariţia unor rapoarte ale Agenţiei de securitate naţională

Procurorul-șef Boris Velcev a depus în parlament cererea de ridicare a imunității ex-premierului Serghei Stanișev. Imediat după aceasta liderul foștilor comuniști bulgari a semnat o declarație că renunță singur la imunitate. El va fi anchetat în legătură cu dispariția din Consiliul de miniștri a unor rapoarte secrete, elaborate de Agenția pentru securitate națională (DANS). Ex-premierul a semnat de primire cu 4 ani în urmă însă nu a trimis înapoi documentele respective.

Scandalul a demarat acum o săptămînă cînd un fost ofițer DANS a adus „în calitate de cetățen loial”, primului ministru Boiko Borisov un raport secret care a fost înmânat lui Stanișev dar a fost scos, nu se știe de cine și când, din cladirea Consiliului de miniștri.

Ex-premierul a declarat că nu numai a trimis înapoi documentele respective Agenției de securitate, dar a și ordonat anchetarea informațiilor conținute. Stanișev care provine dintr-o familie de activiști ai partidului comunist, a mai spus că și pe vremea dictatorului Todor Jivkov puterea nu a exercitat asemenea presiuni asupră procuraturii.

Într-o formă indirecta și-a exprimat nemultumirea și procurorul general Boris Velcev al cărui tată a fost membru al Biroului politic al PCB, declarând că Procuratura generală nu este compusă din pompieri – aluzie la diploma de studii superioare și la trecutul profesional al actualului prim-ministru Borisov.

Articolul de la Codul penal pentru pierderea sau furt de documente secrete prevede până la 5 ani de închisoare.
XS
SM
MD
LG