Linkuri accesibilitate

"Regret că în 30 de ani nu s-a găsit baza unor relaţii de bună înţelegere"


Ostatecii americani sosesc în patrie la 27 ianuarie 1981
Ostatecii americani sosesc în patrie la 27 ianuarie 1981

Interviu cu unul din cei 54 americani ţinuţi ostateci la Teheran în urmă cu 30 de ani.

Acum 30 de ani, un grup de studenti iranieni intrau in forta in cladirea ambasadei americane de la Teheran. 54 de persoane, diplomati si personal de la ambasada, au fost ostateci timp de 444 de zile. Bruce Laingen era la data aceea „charge d'affaires" si a fost unul dintre ostateci. Intr-un interviu cu corespondenta Europei Libere Golnaz Esfandiari, Bruce Laingen a spus ca, indiferent de aceasta experienta tragica pe care au avut-o, Statele Unite si Iranul ar trebui sa gaseasca o baza pentru o noua relatie.

Corespondenta noastra l-a intrebat pe fostul ostatec, ce sentimente a avut, in urma cu 30 de ani cind studentii revoltati au dat buzna in ambasada americana de la Teheran ?

Bruce Laingen: Desigur, primele sentimente au fost de soc, de furie, de surpriza, toate laolalta. Si am sperat ca asa ceva sa nu se intimple. Stiam ca ceva ar putea sa se intimple, anticipasem cite ceva, ca in februarie 1979, in timpul revolutiei, dar ne rugam si speram sa nu ni se intimple nimic. Dar s-a intimplat. Si de data asta au fost 444 de zile, nu doar citeva ore, ca in februarie 1979.

Europa Libera: Cum ati fost tratat in acele 444 de zile de captivitate ?

Bruce Laingen: Nu am fost liber. Chiar asa. Au fost diferite grade de abuzuri pentru toti ceilalti 53 de colegi ai mei. Cu unii s-au purtat mai bine, cu altii mai rau. Multi dintre noi am fost izolati si asta este o pedeapsa groaznica psihica si o incalcare grava a drepturilor omului, dar tratamentul la care am fost supusi a fost diferit. N-a fost niciodata bun, caci ni s-a luat libertatea, un drept fundamental, si asta este ceea ce conteaza cel mai mult, acest cuvint extraordinar libertate.

Europa Libera: Cum v-a schimbat aceasta experienta ? Ce impact a avut asupra intregii Dumneavoastra vieti?

Bruce Laingen: Cind ma uit inapoi la acesti 30 de ani care au trecut, imi pare rau ca nu am gasit inca baza pentru o relatie intre Statele Unite si Iran. Asta e regretabil pentru ambele tari. Apreciez ca se intrevad semnele unui inceput in contextul discutiilor de la Geneva si a unui prim contact. Dar lucrurile trebuie sa continue, trebuie sa gasim calea de dialog prin lucrurile care ne apropie, prin interesele comune pe care le avem, Statele Unite si Iranul, si trebuie sa gasim o modalitatea de a vorbi despre aceste interese comune si asta ne-ar putea aduce mai aproape unii de altii.

Europa Libera: Dar unii cred ca nu a venit inca vremea unui dialog intre Republica Islamica si Statele Unite. Liderul suprem religios al Iranului, Ayatolahul Ali Khamenei a spus chiar ieri (3 noiembrie) ca nu se poate avea incredere in Statele Unite.

Bruce Laingen: Sunt satul si m-am plictisit de acest tip de limbaj din partea Iranului. L-am auzit de ani si ani de zile. Iranul trebuie sa iasa din aceasta stare si asta trebuie sa vina de la conducerea tarii. Dar nu cred ca va veni prea curind de la liderul suprem, avind in vedere declaratiile sale.

Europa Libera: Multi iranieni ne-au spus ca sunt pentru relatii bune cu Statele Unite si ca luarea de ostateci acum 30 de ani a fost o greseala. Ati auzit vreodata vreo scuza sau un regret din partea celor care v-au tinut ostateci ?

Bruce Laingen: Nenumarati iranieni mi-au spus asta, si nu numai iranieni americani, care traiesc acum in Statele Unite, caci Statele Unite sunt a doua tara din lume, unde sunt cei mai multi vorbitori de farsi. Aud regretele lor, dar niciodata n-am auzit asa ceva dinspre liderii Iranului.

Europa Libera: Multi dintre studentii care au luat atunci ostateci au devenit intre timp critici ai regimului. Unul dintre ei, Mohsen Mirdamadi este in inchisoare si este supus unor conditii tot atit de dure cum ati fost si Dumneavoastra acum 30 de ani, inclusiv detentie solitara. Cum va simtiti stiind asta ?


Bruce Laingen: Ezit sa spun ca asta au meritat, dar din multe puncte de vedere asa este. Daca acum le pare rau pentru ce au facut atunci, nu pot decat sa salut asta si pot sa spun ca sa tii pe cineva inchis pentru vederile sale politice este un lucru rau, si cei care sunt retinuti astazi ar trebui eliberati. Si americanii care mai sunt si acum inchisi, adica cei 3 biciclisti, barbati si femei care treceau prin dreptul granitei si care au fost arestati si inchisi. Si ma intreb de ce ? Ce au facut? Ce cistiga Iranul ca ii tine inchisi pe cei 3 si pe cei care au condus lupta in timpul revolutiei din 1979 ? Asta trebuie sa ia sfirsit. Este gresit ce face actualul guvern din Iran si a fost gresit si atunci din toate punctele de vedere. Sa tii oameni prizonieri pentru cistiguri politice, pentru ca asta este exact ce ni s-a facut noua acum 30 de ani – pentru a intari conceptul revolutiei din 1979. Dar asta nu e corect, este gresit din punct de vedere legal, politic, cultural, istoric si moral – este un abuz impotriva bogatei traditii iraniene de respectare a drepturilor omului si de ospitalitate fata de straini.
XS
SM
MD
LG