Linkuri accesibilitate

Moldoveanul faţă cu pandemia


O frică pălutește în aer...

Zice-se că în societatea moldovenească, devorată de tranziţia nemiloasă, interminabilă, s-a furişat panica. Mai multe posturi de televiziune şi radio au difuzat deunăzi reportaje cu spiţeri care susţineau că moldovenii panicaţi au cumpărat toate măştile şi antiviralele din farmaciile lor. Zice-se că situaţia îngrijorătoare din Ucraina, unde gripa nouă a ucis deja 66 de persoane, i-a băgat în sperieţi pe moldoveni.

Eu unul am impresia că deocamdată mai e mult pînă la instaurarea panicii. Nu am văzut zilele astea pe străzile Chişinăului nici un om care să poarte mască. Păi, dacă s-au repezit panicaţi să le cumpere, de ce oare nu le poartă? O fi stocurile de măşti din farmacii mici sau moldoveanul e obişnuit să se salveze numai în ceasul al doisprezecelea?

Pe deasupra, aceleaşi televiziuni, care ne vorbeau despre panică, au inserat interviuri cu indivizi ignoranţi, nepăsători, pe care îi doare-n cot de gripa porcină. Un omulean îmbujorat a zis, cu zîmbetul pe buze, că el are mereu un elixir la îndemînă: păhărelul cu votcă.

O frică totuşi pluteşte în aer. Pandemia face ravagii la vecini. Şi în mod normal te întrebi: dar cît de pregătită e Moldova să înfrunte acest duşman rapace? Mă tem că stăm prost cu pregătirea. În ţările occidentale există deja nişte vaccinuri, iar simplii muritori de acolo fac coadă la instituţiile medicale. Oricine doreşte, are posibilitatea să se vaccineze acolo. În SUA au fost deja vaccinaţi milioane de oameni. La noi abia urmează să vină un lot de vaccinuri. Or suflul iernii deja se simte. Sîntem în întîrziere, prin urmare. Şi e de presupus că, într-o ţară preocupată de la o vreme numai de alegeri, gripa nouă a fost cam neglijată.

Aşa stînd lucrurile, fiind acum neprotejaţi, avînd un sistem medical precar, de sorginte sovietică, nu-mi imaginez cum am putea să ajutăm Ucraina vecină care ne-a cerut sprijinul. Or, foarte curînd, va trebui, probabil, să ne ajutăm şi pe noi înşine.


XS
SM
MD
LG