Linkuri accesibilitate

Moldova suverană între virusul gripei A și AIE


“România vrea să cumpere Transnistria”, îşi intitulează articolul din „Moldova Suverană”, Teofil Kaminsky, care învinuieşte autorităţile de la Bucureşti, pentru că ar avea planuri revanşarde faţă de R. Moldova. Autorul critică decizia Bucureştiului de a acorda cu uşurinţă moldovenilor, inclusiv celor din regiunea transnistreană, cetăţenia română. Potrivit lui Kaminsky „înghiţirea Republicii Moldova de către România, începe cu adaptarea şi momirea populaţiei cu micul trafic de frontieră iniţiat de Leancă şi Filat”.

Tot în “Moldova Suverană”, Mihai Conţiu răspunde la întrebarea: De ce nu renunţă unii demnitari la mandatul de deputat? Autorul scrie că fiecare lider al celor patru partide ale coalitiei de guvernare au încredere absolută in doar cei care sunt la ora actuală parlamentari, şi mai puţin în cei care ar veni să le suplinească locurile în legislativ.

Veniturile bugetare scad in progresie geometrica, constată în “Moldova Suverană”, Vlad Loghin. Autorul enumără câteva din efectele negative pe care le-ar putea atrage după sine scăderea veniturilor bugetare , fiind vorba în primul rând de diminuarea cheltuielilor.

Încă o persoană a decedat din cauza gripei pandemice, informează ziarul „Timpul”, precizând că e vorba de un bărbat din Drochia, revenit cu două zile în urmă din Rusia. R. Moldova va primi 600 mii de doze de vaccin contra gripei pandemice A(H1N1), abia în luna decembrie, mai scrie „Timpul”, citându-l pe viceministrul sănătăţii, Oleg Lozan, medicul sanitar principal de stat.

Timpul” publică un interviu cu Reprezentantul Special al UE în R. Moldova Kálmán Mizsei, potrivit căruia negocierile cu FMI privind încheierea unui nou acord s-au finalizat cu succes şi acest fapt va facilita redresarea economică a Republicii Moldova în următorii ani. Această evaluare optimistă este precedată de unele riscuri, atrage atenţia Kálmán Mizsei în „Timpul”, amintind că încă nu s-a reuşit alegerea preşedintelui ţării.

Tot în „Timpul”, Constantin Tănase se vede nevoit, la insistenţa cititorilor, să explice sensul unei relaţii fireşti, care trebuie să existe între un ziarist şi un demnitar. Editorialistul le răspunde astfel unor cititori, nemulţumiţi pentru criticile aduse în adresa primarului general al capitalei, Dorin Chirtoacă.

Alegerile preşedintelui R. Moldova vor avea loc pe 10 noiembrie, îşi informează cititorii, ziarul rus Kommersant, amintind că PCRM nu e dispus să voteze candidatura lui Marian Lupu, înaintată de Alianţa pentru Integrare Europeană.

“Inaintea intalnirii cu Putin la Yalta, Vlad Filat isi face incalzirea cu Basescu la Cotroceni”, sună titlul unui articol din ziarul bucureştean “Gardianul”. Publicaţia anunţă că peste 10 zile premierul moldovean se va intalni cu preşedintele României, Traian Basescu, in speranta semnării Conventiei privind micul trafic la frontiera. Dupa această vizită, adaugă “Gardianul”, basarabeanul va ajunge la Yalta, in Peninsula Crimeea, unde va avea discutii cu Vladimir Putin, însă nu despre alegerea preşedintelui, care este o problemă strict internă, conchide publicaţia citându-l pe premierul moldovean, Vlad Filat.


XS
SM
MD
LG