Linkuri accesibilitate

Dorin Chirtoacă: Există rezolvare la fiecare dintre problemele locuitorilor Chișinăului


Primarul Dorin Chirtoaca
Primarul Dorin Chirtoaca

In decurs de două zile cca 2600 de blocuri au fost racordate la rețeaua Termocom, precizează primarul capitalei.

Dorin Chirtoacă, a preferat să rămână primar general al municipiului Chişinău, funcţie pe care o deţine din iunie 2007, si asta dupa ce si-a depus mandatul de deputat liberal. Pana la instalarea noii guvernari relatiile dintre primaria capitalei si executivul republican erau aproape ostile, fapt ce s-a rasfrant negativ asupra activitatii municipalitatii. Cum va fi de acum inainte cand mai multe probleme isi asteapta solutia? Si care sunt prioritatile administratiei locale?

Valentina Ursu:
Domnule primar, care sunt priorităţile municipalităţii pentru sezonul rece?

Dorin Chirtoacă:
Este specific ca în perioada rece a anului, totuşi, preponderent sunt menţionate problemele, care ţin de căldură, deszăpezire, iluminat. Şi este firesc. În perioada caldă sunt menţionate alte probleme, cum ar fi cea a staţiei de epurare de exemplu. Dar toate împreună, îşi au locul lor pe agenda mea în calitate de primar şi pe agenda colegilor mei şi există rezolvare la fiecare dintre acestea, chiar dacă rezolvarea nu este finală sau totală imediat.

Valentina Ursu:
Domnule Chirtoacă, pe parcursul mai multor ani, a fost un litigiu între primărie şi „Termocom”. Cum e această relaţie acum?

Dorin Chirtoacă:
Treptat această situaţie va fi adusă la dispariţia oricăror litigii şi conflicte şi asta se va rezolva prin intermediul transparentizării a tot ceea ce înseamnă tarife la căldură. Din acest punct de vedere, chiar în zilele următoare, voi ieşi public cu informaţiile relevante, care ţin de tarifele la căldură.

Valentina Ursu:
Dar care sunt aceste informaţii relevante?

Dorin Chirtoacă:
Este vorba de structura tarifelor la CET1 şi CET2, respectiv „Termocom”, şi argumentarea cifrei pe care am menţionat-o anterior, de 540 de lei pentru o gigacalorie, şi argumentarea faptului că această cifră trebuie să rămână ca tarif la căldură în continuare.

Valentina Ursu:
Deci tarifele ar putea să nu crească la căldură pentru agentul termic?

Dorin Chirtoacă:
Poziţia mea în calitate de primar general, este că tariful la căldură nu creşte în actualul sezon de încălzire, decât dacă au loc modificări ale tarifelor la gaz şi atunci e vorba despre o chestiune care are loc în lanţ.

Vitalie Enache:
Domnule primar, cum va fi soluţionată problema celor cu datorii la Termocom şi în ce măsură poate fi luată în calcul solicitarea conducerii acestei societăţi de a impune datornicii să-şi achite imediat restanţele la căldură?

Dorin Chirtoacă:
În primul rând, trebuie să spun că astăzi, la ora aceasta de dimineaţă, este conectat în totalitate fondul municipal locativ, deci toate blocurile locative care sunt administrate de întreprinderile de gestionare a fondului locativ, care sunt în subordinea primăriei şi sunt conectate majoritatea blocurilor, care sunt gestionate de asociaţia de proprietari şi cooperativele de construcţii.

Valentina Ursu:
La mine acasă încă nu ajunsese agentul termic.

Dorin Chirtoacă:
Din totalul de 2 700 de blocuri, aproximativ 2 600 sunt conectate. Termocomul, practic aseară la ora 10, era încă în căutarea unor preşedinţi de blocuri, preşedinţi de asociaţii pentru a conecta, iar dânşii nu aveau capacitatea să primească agentul termic de la „Termocom”. E adevărat, mai sunt circa 80-100 de blocuri, care urmează să primească. Câteva sunt în reparaţii, în alte blocuri preşedinţii nu sunt de găsit, dar aici deja nu este problema Termocom-ului sau a primăriei. Este strict problema preşedintelui blocului asociaţiei, cooperativei respective. Trebuie să spun că lucrul acesta s-a întâmplat în două zile, luni şi marţi, ca urmare a indicaţiei pe care am dat-o duminică „Termocom”-ului de a conecta tot fondul municipal locativ, indiferent de datorii.

Valentina Ursu:
Datornicii vor fi penalizaţi?

Dorin Chirtoacă:
Cu datornicii se va lucra în continuare individual. O problemă rezultă din contractul pe care-l are „Termocom” cu fiecare gestionar al findului locativ şi „Apă-canal” de asemenea cu „Moldova-Gaz”, pentru că şi „Apă-canal” prestează servicii de termoficare. Practic, gestionarii fondului locativ, sunt obligaţi să achite sută la sută consumul de agent termic pentru sezonul trecut, astfel încât să înceapă sezonul de încălzire următor, respectiv actual. Astea sunt prevederi contractuale. Aceleaşi prevederi contractuale le are „Termocom” cu furnizorii de căldură CET1, CET2, „Moldova-Gaz”. Acum, având în vedere că există o asemenea prevedere în contract, aşa au explicat „Termocom”-ul şi „Apă-canal” că nu au vrut să conecteze, până nu ar fi încasat sută la sută datoriile de la populaţie.

Pe de altă parte, cetăţenii care plătesc, nu trebuie să sufere din cauza celor care nu plătesc. Tocmai din acest motiv, am luat decizia şi am dat indicaţia să fie conectat tot fondul locativ, iar cu datornicii să se lucreze individual şi să existe un mecanism mult mai simplu. Şi aici avem nevoie şi de participarea instanţelor de judecată şi altor structuri ale statului, pentru ca datornicii să fie obligaţi mult mai eficient şi mult mai repede să achite sau mult mai uşor să se poată intra în posesia bunurilor lor, pentru a putea achita căldura. Şi este vorba aici de rău-platnici cu rea-voinţă, adică de acei oameni care de fapt dispun de bani, dispun de bunuri, dar nu vor să achite, pentru că ei ştiu că în trei ani de zile, conform codului civil, această datorie s-ar prescrie pur şi simplu şi n-ar mai trebui s-o plătească niciodată.

Acolo unde este vorba de datornici care nu pot plăti din cauza veniturilor reduse, se face un grafic de reeşalonare, se găsesc alte soluţii. Dar individual, problema aceasta va fi rezolvată în continuare cu datornicii.

Valentina Ursu:
Domnule primar, vorbim despre aplanarea conflictului dintre primăria capitalei şi „Termocom”. Haideţi să vedem! Spuneam mai devreme că până la instalarea noii guvernări, relaţiile dintre primăria capitalei şi executivul republican erau aproape ostile. Cum ar trebui să fie această relaţie pe viitor?

Dorin Chirtoacă:
Relaţiile trebuie să fie de cooperare, ca de fapt cu oricare autoritate publică. De cooperare şi susţinere reciprocă prin respectarea tutror competenţelor. Lucrul acesta eu l-am anunţat de fapt şi în ceea ce priveşte guvernul anterior. Doar că din păcate nu s-a dorit o asemenea relaţie. S-a reuşit doar din punct de vedere tehnic, la nivel de viceprimari, viceminiştri, însă în nici un caz la nivel de miniştri, primar general sau primul ministru. Acum lucrurile stau altfel. Sunt în legătură telefonică permanentă şi cu primul ministru, şi cu miniştrii cabinetului, deci se reuşeşte să abordăm anumite lucruri prin cooperare comună.

Vitalie Enache:
Cum vă poate ajuta guvernul concret, spre exemplu pentru a depăşi unele probleme ale sezonului rece?

Dorin Chirtoacă:
În problema „Termocom”-ului am solicitat domnului ministru Lazăr să vedem ce se întâmplă real la CET1, la CET2 şi la „Moldova-Gaz”, cu tarifele acestor întreprinderi, pentru că pe baza acestor tarife, se formează tariful la căldură în municipiul Chişinău. Respectiv, sper, guvernul să aibă o concluzie, ANRE-ul (Agenţia Naţională pentru Reglementare Energetică)şi respectiv guvernul după aceea, asupra cuantumului la tariful CET1, la CET2, care determină foarte mult tariful la „Termocom”. Iar în ceea ce priveşte „Termocom”, m-aţi întrebat de conflict şi aşa mai departe, practic pe baza acestei transparentizări a tarifului la căldură, dispar orice discuţii cu privire la relaţii ostile sau de conflict etc. Doar că „Termocom”-ul, trebuie de precizat, nu se află în gestiunea primăriei, chiar dacă e întreprindere municipală. Este în gestiunea consiliului creditorilor, iar consiliul creditorilor este de fapt statul, guvernul, pentru că e vorba de CET1, CET2 şi „Moldova-Gaz”. Ei sunt aceea, care dirijează astăzi „Termocom”-ul.

Valentina Ursu:
În concluzie frigul nu va da bătăi de cap chişinăuienilor în această iarnă?

Dorin Chirtoacă:
Din punct de vedere tehnic, oraşul este pregătit sută la sută, aşa cum a fost pregătit şi în anii trecuţi. Din punct de vedere al funcţionării sistemului, practic, după ce au fost conectate 2000 de blocuri în două zile, practic câte o mie de blocuri pe zi de către „Termocom” şi gestionarii fondului locativ la căldură, nu am avut avarii, nu am avut probleme. Au fost două situaţii, dar acolo nu din cauza „Termocom”-ului sau altcuiva. Pur şi simplu, cineva n-a închis robinetul şi a curs agentul termic, practic apa a curs într-un bloc, iar în alt bloc, cineva a demontat de la sine putere, fără să aibă dreptul, reţelele la subsol şi astăz urmează să se încheie reparaţiile. În rest, sistemul a funcţionat foarte bine la o sarcină destul de mare făcută într-un timp foarte scurt.

Valentina Ursu:
Domnule Chirtoacă, vă mulţumim foarte mult.



XS
SM
MD
LG