Linkuri accesibilitate

Legislativul stabileşte data alegerii şefului statului


Comuniştii resping termenul de 10 noiembrie - Mark Tkaciuk pledează pentru alegeri anticipate

Parlamentul a stabilit astăzi cu majoritate de voturi data de 10 noiembrie pentru desfăşurarea alegerilor preşedintelui RM. Decizia vine în urma modificărilor operate de parlament la legea privind alegerea şefului statului, modificări care obligă legislativul să organizeze primul tur al alegerilor prezidenţiale până la 11 noiembrie, adică până la expirarea a două luni din ziua în care a fost anunţată vacanţa funcţiei de preşedinte. Deputaţii comunişti nu au susţinut iniţiativa de organizare a alegerilor pe 10 noiembrie.

Deputatul liberal-democrat, Alexandru Tănase, care este şi ministru al justiţiei, ne-a declarat că decizia de a organiza alegerile preşedintelui cu o zi înainte de data limită, a fost luată în acord cu poziţia tuturor partidelor care fac parte din Alianţa pentru Integrare Europeană.

Alexandru Tănase: „Este o decizie politică până la urmă şi se încadrează în prevederile legale, care ne plasează pe noi toţi în interiorul celor două luni de zile, norma legală de a organiza şi de a petrece procedura de alegere a şefului statului.”

Opoziţia comunistă nu a votat hotărârea prin care data alegerilor a fost stabilită pentru 10 noiembrie. Deputatul comunist Mark Tkaciuk a declarat presei că PCRM îşi menţine poziţia de a nu vota candidatura AIE la funcţia de şef al statului. El a infirmat în acelaşi timp speculaţiile din presa rusă, potrivit cărora săptămâna trecută la Moscova liderul formaţiunii Vladimir Voronin ar fi primit recomandări din partea autorităţilor ruse pentru a susţine candidatura lui Marian Lupu la funcţia de preşedinte.

Mark Tkaciuc: Eu nu cred că la adresa celui mai mare partid, cu suveranitate politică recunoscută, pot fi făcute astfel de recomandări din exterior. Bineînţeles că există dialog şi el există nu numai între Chişinău şi Moscova, dar şi cu misiunile diplomatice acreditate la Chişinău, reprezentanţii ţărilor europene. Vreau să remarc cu satisfacţie că toţi actorii internaţionali interesaţi de situaţia din RM, manifestă înţelegere faţă de poziţia PCRM şi nu îl supune la nici un fel de presiuni. Nu am avem astăzi nici o premisă pentru asta. Şi aceste premise nu se formează în rândurile PCRM. Ele se formează în cadrul Partidului Democrat. Noi nu vedem astăzi nici un motiv pentru a vota o singură candidatură. Alegerile anticipate sunt cea mai bună soluţie pentru a pune punctele pe „i” şi căciuliţele pe „î”.”
Previous Next

XS
SM
MD
LG