Linkuri accesibilitate

Halloween… pe nepusă masă


O sărbătoare exotică și strigătul de luptă: Konfetî ili jizni!

În seara zilei de duminică, în timp ce savuram acasă liniştea sfîrşitului de săptămînă, am auzit dintr-odată cîteva lovituri puternice care mi-au zguduit din temelii uşa. Contrariat, am sărit din pat şi am alergat spre intrare. Dar, imediat ce am întredeschis uşa, am fost “atacat” de nişte adolescenţi care purtau măşti fioroase, înarmaţi cu săbii din material plastic.

Konfetî ili jizni! S Halloween-om!” au zbierat musafirii nepoftiţi. O fracţiune de secundă am fost speriat. Apoi, revenindu-mi în fire, am fost pătruns de un sentiment amestecat, compus din jenă şi stupefacţie.

Auzisem cîte ceva despre Halloween, dar nu îndeajuns ca să-mi formez o părere limpede. Habar nu am care sînt originile acestei sărbători. Nu ştiam ce căutau adolescenţii necunoscuţi la uşa apartamentului meu. O fi fost nişte colindători precoci? Şi nici bomboane nu aveam. Aşa că le-am trîntit mascaţilor uşa-n nas.
Şi bănuiesc că la fel au procedat şi alţi cetăţeni ignoranţi vizitaţi de cohorta mascaţilor.

Ce vreau să zic? Nu am nimic împotriva Halloween-ului. Oricine are dreptul să-l sărbătorească, să se bucure de această achiziţie recentă, sosită pe aripile globalizării. Altceva e că există suficienţi cetăţeni care nu ştiu ce mîncare de peşte e Halloween-ul, nu-l înţeleg şi nici seduşi de misterele acestei sărbători nu se simt. De aceea, n-ar strica, cel puţin o vreme, ca fanii Halloween-ului să fie mai selectivi şi să nu dea buzna chiar în toate casele care le apar în cale. Înţeleg că în străinătate aşa se face, dar aici, în Moldova, multă lume nu are deocamdată nici în clin nici în mînecă cu Halloween-ul. Fiind mai selectivi, fanii Halloween-ului vor evita situaţiile confuze şi penibile.

Mă gîndesc că atîta timp cît mătuşa Frăsîna şi moş Gheorghe nu cunosc în profunzime farmecul Halloween-ului, e inutil să le strigi la poartă “Konfetî ili jizni!” Probabil, trebuie să mai treacă nişte ani ca să devenim cu toţii fanii acestei sărbători exotice, curioase.
XS
SM
MD
LG