Linkuri accesibilitate

Moldova în fața pandemiei de gripă A (H1N1)


Ministrul sănătății Vladimir Hotineanu
Ministrul sănătății Vladimir Hotineanu

Măsuri de prevenire, măsuri de combatere a gripei: o discuție cu ministrul sănătății Vladimir Hotineanu.

Pâna la începutul acestei luni, în Moldova au fost confirmate 28 cazuri de gripa nouă. S-a înregistrat un singur caz de deces. Ucraina a raportat 60 de cazuri de deces si 200 mii de îmbolnaviri. În România s-au semnalat peste 170 de noi cazuri de gripa noua şi toate spitalele au fost puse acum în carantină. Astazi urmeaza sa aiba loc o sedinta a Ministerului Sanatatii cu participarea tuturor conducatorilor institutiilor medico-sanitare publice din Moldova, privind pregatirea acetor unitati in eventualitatea raspandirii gripei pandemice. Si tot azi Ministrul Sănătăţii, Vladimir Hotineanu, ar putea fi audiat la şedinţa plenară a Parlamentului. O decizie în acest sens a fost aprobată de Biroul Permanent al Legislativului, la propunerea membrilor fracţiunii PCRM, in opinia carora lipseste informaţia în privinţa acţiunilor pe care le întreprinde Ministerul Sănătăţii, actualul Guvern, pentru a preveni răspândirea epidemiei de gripă în Moldova. Invitatul emisiunii de azi e chiar Ministrul Sănătăţii, Vladimir Hotineanu.

Valentina Ursu: Domnule ministru, ştiu că recent aţi fost convocaţi de premier în cadrul unei şedinţe, acolo unde s-a spus că nu ar trebui de constatat situaţia existentă, ci mai degrabă de a identifica măsuri pentru a nu permite ca aceasta să se înrăutăţească. Le-aţi identificat pentru a combate gripa pandemica?

Vladimir Hotineanu: În general, ministerul sănătăţii este în acţiuni concrete privind luarea măsurilor de profilaxie a pandemiei de gripă pandemică, că aşa îi zice la această gripă. Vreau să aduc la cunoştinţa radioascultătorilor că primul caz din lume a fost fixat în aprilie. Deci, avem acuma jumătate de an. Şi din aprilie până acum este implicat în acest proces tot globul pământesc şi ea a fost calificată de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) ca pandemie.

În mai, a fost primul ordin al Ministerului sănătăţii, care a identificat măsurile pe care le ia sistemul în dependenţă de cazurile apărute în R. Moldova la această gripă. Până săptămâna trecută am avut câte un caz, două pe săptămână, adresări în jur de 120. 18 cazuri sâmbătă au fost identificate şi confirmate prin teste de laborator. În ziua de ieri, am avut 29 de cazuri confirmate de laborator şi în jur de 130 de adresări. S-a reînnoit acest ordin şi sistemul a intrat în a doua etapă de asistenţă medicală şi s-a atenţionat pregătirea serviciilor spitaliceşti, a medicinii profilactice, asupra necesităţii lucrului profilactic prin spoturile radio şi televizate, care vorbesc de profilaxia gripei şi acest lucru se derulează frecvent.

Valentina Ursu: Domnule Hotineanu, autorităţile din regiunea ucraineană Cernăuţi solicită închiderea mai multor puncte de trecere a frontierei cu România şi R. Moldova din cauza extinderii pandemiei de gripă. Ar putea fi închis hotarul moldo-ucrainean?

Vladimir Hotineanu: Eu nu pot să răspund la această întrebare, pentru că nu reprezint autorităţile publice din Ucraina. Astăzi am o întrevedere cu ambasadorul Ucrainei şi vom discuta toate momentele respective. Dar vreau să vă spun că recomandările OMS, la etapa aceea, de o lună în urmă şi chiar de o săptămână în urmă, e să nu se limiteze circulaţia oamenilor.

Vitalie Enache: Domnule Hotineanu, şi presa de astăzi semnalează numărul crescând al celor infectaţi de gripa pandemică şi vreau să vă întreb dacă situaţia la zi ne va impune la un moment dat să luăm aceleaşi măsuri pe care le-au luat autorităţile din Ucraina, cu privire la închiderea temporară a şcolilor, diferitelor instituţii?

Vladimir Hotineanu
: La etapa actuală după numărul de cazuri fixate pe săptămână, noi nu putem spune şi Centrul de medicină preventivă nu poate anunţa stare epidemică, de aceea aceste măsuri sunt doar în rezervă şi indiscutabil când vor fi semnalaţi indicatorii uneii epidemii, atunci se vor închide şcolile, grădiniţele de copii.

Dar la etapa actuală atenţionăm populaţia că ar fi bine de evitat deplasările, vizitele în masă, deci acolo unde au loc manifestaţii în masă. Asta ar fi bine de făcut. Mai mult decât atât, vreau să vă spun, că va fi întrebarea respectivă. Se vorbeşte în presă că R. Moldova nu este gata şi comuniştii în special atenţionează asupra acestui lucru. La etapa actuală producerea vaccinului în masă abia a început în America. România îl va da sistemului la 26 noiembrie. Vaccin nu există.

Ţara este deja pregătită pentru procurarea vaccinurilor pentru gripa pandemică. Ieri am discutat cu o firmă engleză şi sper că chiar în curând o să avem acest vaccin la noi. OMS ne planifică 400 de mii de doze de vaccin care vor apărea în decembrie. Ieri am discutat cu conducerea ministerului sănătăţii din România şi vreau să vă spun că cu multă amabilitate ne-a confirmat şi ne-a promis că îndată ce România începe vaccinarea, câteva zeci de mii de doze vor fi date şi pentru R. Moldova. Ieri au fost sensibilizate prin adresările ministrului sănătăţii către toate ambasadele din Chişinău, America, Franţa, Germania, Ungaria, OMS cu apelul nostru ca să ne ajute privind procurarea acestui vaccin.

Valentina Ursu: Domnule ministru, pentru că mai sunteţi şi deputat, faceţi şi politică, ar putea exista vreo legătură între gripă şi politică din moment ce ţările unde urmează să aibă loc alegeri, sunt cele mai afectată de această gripă? Componenta propagandistică, electorală, ar putea fi, ca oamenii să nu iasă cumva în stradă mai mulţi pentru că se răspândeşte această pandemie?

Vladimir Hotineanu: Politica pot s-o facă unii politicieni, care nu au obrazul prea curat, dar vreau să atenţionez toată lumea că nu ar trebui, la noi în R. Moldova, să creăm situaţii necontrolabile în societate. Nu trebuie să semănăm panică. Este foarte important. La etapa actuală fiecare din noi trebuie să cunoască acele măsuri de profilaxie: să spele mâinile, să aibă o protecţie, o mască pentru respiraţie, să-şi protejeze căile respiratorii, să evite orice răceli şi atunci când apar semnele respective să se adreseze la medicii de familie şi să nu recurgă la tratamentul de sine-stătător, necontrolat de medic. Asta este foarte important.

Valentina Ursu: Dar gripă a fost cam totdeauna. Dacă nu pandemică oricum...

Vladimir Hotineanu: Astăzi au loc schimbări, mutaţii genetice serioase şi specialiştii spun că acest virus a făcut nişte mutaţii luând nişte gene foarte agresive, de la gripul porcin, de asta a fost numit la prima etapă porcină, de la gripul aviar, de la virusul gripei sezoniere şi virusul a devenit un pic mai agresiv decât cele care au fost înregistrate până acum.

Valentina Ursu: Domnule ministru vă mulţumim foarte mult!
XS
SM
MD
LG