Linkuri accesibilitate

Vizitele la Moscova și alegerea președintelui în atenția presei


„Vom fi necruţători cu cei care se vor implica în activitatea judecătorilor”, titrează „Timpul”, citând din adresarea ministrului justiţiei, Alexandru Tănase, făcută sâmbătă la adunarea generală a judecătorilor, care se reuniseră pentru a alege noua componenţă a Consiliului Superior al Magistraturii. Alegerea CSM s-a produs parţial, din cauza concurenţei dure, explică „Timpul”, adăugând că în primul tur care s-a produs, au fost desemnaţi trei din cinci membri.

În „Timpul”, Constantin Tănase îndeamnă organele procuraturii să investigheze modul în care au fost cheltuiţi banii bugetului de stat pentru acţiunea „Caravela culturii”, pe care autorul o numeşte „cea mai mare escrocherie a acestui început de mileniu!” O altă restanţă a procuraturii generale, aminteşte Tănase, ţine de adevărul despre cine, cum şi de ce l-a răpit pe Vlad Cubreacov, unul din liderii PPCD.

Dacă Marian Lupu ar fi mers la Bucureşti şi nu la Moscova, reacţia comuniştilor de la Chişinău ar fi fost furtunoasă, remarcă Tatiana Corai în „Timpul”, referindu-se la vizita pe care a întreprins-o la sfârşitul săptămânii trecute la Moscova, candidatul Alianţei pentru Integrare Europeană la funcţia de şef al statului.

Kremlinul l-a convocat vineri pe Vladimir Voronin la Moscova pentru a-l convinge să-l susţină pe Marian Lupu la funcţia de preşedinte al Republicii Moldova, titrează “Adevărul”, citând surse ale cotidianul rus „Kommersant“ din administraţia prezidenţială rusă.

Primul tur al alegerilor preşedintelui R. Moldova ar putea avea loc pe 10 noiembrie, scrie ziarul rus „Vremya Novostei”, făcând trimitere la opiniile exprimate de unii deputaţi moldoveni. „Vremya Novostei” notează că în cadrul vizitei efectuate vineri la Moscova de Vladimir Voronin, oficiali de la Kremlin ar fi încercat să-l convingă pe liderul comuniştilor de la Chişinău să susţină candidatura lui Marian Lupu înaintată de AIE la funcţia de preşedinte. Sâmbătă la Moscova s-a aflat şi Lupu, adaugă „Vremya Novostei”. Publicaţia îl citează pe preşedintele de onoare al Partidului Democrat, Dumitru Diacov, potrivit căruia Marian Lupu a încercat să-i convingă pe colegii ruşi din partidul de guvernământ, „Edinnaia Rossia”, că Moscova va avea un partener stabil în persoana noii conduceri de la Chişinău.

Moldova a amânat data desfăşurării alegerii preşedintelui, în schimb apar condiţii pentru o viitoare integrare cu Bucureştiul, scrie „Nezavisimaia Gazeta”, care atrage atenţia asupra modificărilor votate la legea cetăţeniei în parlamentul României, care simplifică modul de acordare a cetăţeniei române pentru cei din R. Moldova, inclusiv pentru etnicii ruşi.
XS
SM
MD
LG