Linkuri accesibilitate

Important este să depășim criza economică - De alegerea președintelui depind reformele


Președintele interimar Mihai Ghimpu
Președintele interimar Mihai Ghimpu

Interviul acordat Europei Libere de președintele interimar Mihail Ghimpu

Constitutia R. Moldova prevede ca alegerile prezidentiale trebuie desfasurate in cel mult doua luni de la declararea vacantei functiei, in cazul acesta, pana la 11 noiembrie. AIE are doar 53 de voturi in Parlament, iar pentru alegerea sefului statului este nevoie de 61 de voturi, ceea ce inseamna ca partidele aflate in prezent la guvernare ar mai avea nevoie de opt voturi de la opozitia comunista pentru a-si impune propriul candidat la presedintie. Daca grupul parlamentar al Partidului Comunistilor nu va vota presedintele, asa cum a declarat, atunci Parlamentul ales la 29 iulie va fi dizolvat si se vor organiza din nou alegeri parlamentare anticipate, nu mai devreme insa de anul viitor. Intre timp, comunistii raman la idea ca doar o coalitie de centru stanga ar putea scoate Moldova din criza politica. Miza comunistilor este ca AIE ar putea sa se destrame. Intr-un interviu acordat in exclusivitate Europei Libere, speakerul Mihai Ghimpu, presedintele interimar, dezminte ideea că ar putea fi destramata coalitia democrat-liberala. El este sigur ca majoritatea proeuropeana din Parlament va ramane unita si pe mai departe.

Mihai Ghimpu: Alianţa nu are altă şansă decât să funcţioneze, să existe. Altfel va însemna că am compromis tot ceea ce ne-am dorit noi şi cel mai important ceea ce si-au dorit şi aşteaptă alegătorii de la noi.

Valentina Ursu: Din partea comuniştilor se insistă asupra creării unei coaliţii de centru-stânga. Am putea banui ca opozitia încearcă temeinicia, unitatea AIE?


Mihai Ghimpu: Nu. Aceasta este politica comuniştilor înainte alegerea preşedintelui statului. Ei cunosc foarte bine că nu avem voturile şi de aceea presiunea există şi cred că în momentul acesta când a venit timpul să alegem preşedintele, unii din cadrul alianţei vor ceda în opinia comuniştilor şi că doresc cu orice preţ funcţia. Nu este adevărat. Eu cred şi sunt convins că aşa va fi şi în continuare. Domnul Lupu, împreună cu Partidul Democrat rămâne, indiferent de votul comuniştilor, dat pentru alegerea preşedintelui de Alianţa pentru Integrare Europeană. Şi degeaba comuniştii încearcă să zdruncine alianţa pentru că efectul va fi „zero”.

Valentina Ursu: Eu am înţeles că aflându-se la Moscova, liderul comuniştilor Vladimir Voronin, ar fi cerut ca şi Kremlinul să accepte sau chiar poate sa contribuie la crearea unei alte alianţe de centru-stânga?


Mihai Ghimpu: Chiar dacă Moscova ar încerca să facă acest lucru, nu va reuşi întru cât cunosc poziţia foarte bina a domnului Lupu. Chiar dacă au avut loc astfel de discuţii, domnul Lupu nu va merge la o variantă de a accepta o alianţă de centr-stânga.

Valentina Ursu: Apropos, unde se alege preşedintele R. Moldova, va intreb pentru că au existat câteva declaraţii din partea unor politicieni, care afirmau că şi de această dată Kremlinul trebuie să blagoslovească, să influenţeze desemnarea candidaturii la funcţia supremă în stat?

Mihai Ghimpu: Alegerea trebuie să aibă loc în şedinţa în plen a Parlamentului R. Moldova. Că au loc discuţii? Au loc discuţii şi la Bruxelles şi la Moscova şi la Bucureşti şi la Kiev, şi nu văd nici o problemă aici că se discută. Important este ca noi să rămânem pe poziţia programului pe care l-am adoptat, să depăşim criza în care ne aflăm. Mă refer la criza economico-financiară, fiindcă alegerea preşedintelui e legată tocmai de această problemă. Nu poţi să începi nişte reforme, nişte acţiuni şi apoi să le întrerupi, să revii iar la ele. Cei care înţeleg lucrul ăsta, sunt conştienţi de faptul că e nevoie să fie ales preşedintele şi nu sunt împotrivă să aibă loc discuţii oriunde. Discuţii cu persoana, nu înseamnă manipularea Alianţei. Noi suntem patru şi deciziile le luăm în patru. Aşa că orice discuţie fiecare din noi ar avea oriunde, cu oricine, nu înseamnă că se decide în numele Alianţei. Noi patru luăm deciziile în cadrul Alianţei.

Valentina Ursu: Totuşi dumneavoastră dar şi premierul Filat aţi ales drept primă destinatie în străinătate Bruxelles-ul. Domnul Lupu a preferat sa mearga in est, la Moscova, deşi el a efectuat aceasta vizita in calitate de lider de partid, deoarece el încă nu e ales în funcţia de şef al statului?

Mihai Ghimpu: Cu adevărat. Să vedem când va ajunge în funcţie care ţară va fi, unde va întreprinde prima vizită. În cazul dat, dacă a fost invitat şi anume a fost tema alegerea preşedintelui, eu nu văd nici o problemă de ce n-ar fi plecat. Oricum, v-am spus - chiar dacă se ia o decizie la Moscova, la Bruxelles, la Bucureşti, la Kiev, în altă parte cu unul din fondatorii Alianţei, nu poate fi o decizie pentru noi, ceilalţi trei. Noi am discutat puţin şi înainte de a pleca la Moscova, şi după. Eu nu cred că domnul Lupu ar fi putut accepta la Moscova o alianţă de centru-stânga. Cunosc foarte bine părerea domnului Lupu şi cred în această persoană.

Valentina Ursu: Si domnul Lupu a confirmat, că el a mers la Moscova pe linie de partid, si doar atat?

Mihai Ghimpu: Dacă ar fi mers domnul Lupu la Moscova fără să cunoaştem noi, ceilalţi trei, celelalte componente ale Alianţei, atunci puteam să încercăm să bănuim ceva. Dar a fost totul transparent, am fost toţi informaţi şi de aceea cred că a fi parte componentă a Alianţei, asta nu înseamnă că noi trebuie să decidem politica Partidului Democrat sau celelalte partide să decidă politica Partidului Liberal. Noi în privinţa aceasta suntem liberi. Putem să ne întâlnim cu oricine pe linie de partid fiindcă fucţii nu deţine. Nu putem spune că a mers pe linia omului de stat. E preşedintele partidului şi înseamnă că a mers pe linia partidului.

Valentina Ursu: Să ne referim in continuare la şansa pentru alegerea şefului statului. Există ea ? Totuşi situaţia in Parlament rămâne a fi incertă, din moment ce comuniştii o ţin morţiş, spunând că nu se va găsi nici un vot, nu cele opt necesare pentru alegerea şefului statului? Iar dialogul putere-opozitie se lasa asteptat.


Mihai Ghimpu: Comuniştii o ţin morţiş, întrucât încă nu este pericolul dizolvării Parlamentului. E doar primul tur. Eu sunt convins că înainte de turul doi, comuniştii vor gândi altfel. Dacă nu partidul, conducerea partidului comunist, atunci unii deputaţi ai PCRM. Dacă te uiţi în ochii unora, se observă că ei nu sunt pentru alegeri anticipate. Chiar şi deschis avem unii care-şi spun punctul de vedere, ceea ce înseamnă că comuniştii vor acuma să arate că ei sunt puternici. Dar poziţia lor, dacă nu vor vota în primul tur, se va schimba înainte de turul doi şi eu sunt convins că vor fi oameni care vor vota din două considerente.

Unii care înţeleg că alegerile anticipate nu le dă nimic, oricum Alianţa revine la putere, partidul după alegerile anticipate va fi mai slab, partidul comuniştilor, şi trei, cel mai important e că pierde statul, pierd cetăţenii fiindcă avem susţinerea Europei acum, SUA, a tuturor care vor ca în R. Moldova ca stat în vecinătate cu Uniunea Europeană, să fie o stabilitate politică, economică, socială. Şi în caz de alegeri anticipate se întrerupe această susţinere şi pierdem noi, cetăţenii statului. Şi cei care pledează pentrun alegeri anticipate vor fi sancţionaţi de alegători. Nu în ultimul rând, sunt unii care înţeleg foarte bine că în caz de alegeri anticipate nu vor mai deveni deputaţi şi atunci de ce trebuie să meargă în groapă împreună cu conducerea, care pur şi simplu vrea să ne răspundă cu aceeaşi monedă, fiindcă noi n-am dat votul.

Valentina Ursu: Iată aici tocmai voiam să ajungem. Deputatii comunisti cu orice ocazie motivează că dupa alegerile din 5 aprilie lor le-a trebuit un singur vot pentru a alege seful statului şi atunci dumneavoastra deputatii din opozitie aţi spus un „nu” categoric, de ce acum ar trebui să se găsească opt voturi? – se întreaba comuniştii.

Mihai Ghimpu: În primul rând, comuniştii nu au contestat alegerile din primavara. Ei au recunoscut atunci alegerile. Noi am spus că ele au fost falsificate, fraudate şi am prezentat şi probe. Doi. Situaţia de astăzi nu poate fi comparată cu cea din primavara. Atunci însemna două luni. Acum înseamnă un an. Doar in două luni iată, deja există guvern, exiastă parlament care funcţionează. Cu atât mai mult că am început discuţiile şi cu Fondul Monetar Internaţional şi cu UE. S-au pornit lucrurile pentru atragerea unor fonduri, investiţii ca să anticipam să nu nimerim într-o situaţie de impas, ce ţine şi de pensii, şi de salarii, şi de economie.

Valentina Ursu: Deci vor fi achitate la timp şi pensiile, şi salariile?...

Mihai Ghimpu: Vor fi şi pensii, şi salarii. Totul este asigurat. Dacă am merge la alegeri anticipate...

Valentina Ursu: ... s-ar schimba şi poziţia acestor parteneri din exterior?

Mihai Ghimpu: S-ar schimba şi poziţia acestor parteneri. Dar noi nu putem să avem alegeri aşa cum a fost situaţia după 5 aprilie peste două luni. Alegerile pot avea loc doar peste un an de zile.

Valentina Ursu: Primul tur pentru alegerea presedintelui se va desfăşura până pe 11 noiembrie?

Mihai Ghimpu: Bănuiesc că da. Undeva pe 10. Posibil că marţi o să avem şedinţa în plen, umează să stabilim data alegerilor sefului statului.

Valentina Ursu: În caz că eşuează primul tur, atunci următorul ar putea avea loc, cand?

Mihai Ghimpu: Peste 30 de zile. Deci asta înseamnă că undeva la început de decembrie.

Valentina Ursu: Şi in daca nu se reuseste nici a doua oara, ar trebui sa dizolvati Parlamentul?

Mihai Ghimpu: Dizolvarea Parlamentului poate avea loc după 16 iunie 2010. Şi atunci ce câştigăm noi?

Valentina Ursu: Iarăşi un an de confruntare si luptă politică?

Mihai Ghimpu: Un an de luptă politică şi un an de instabilitate pentru cetăţeni, pentru investitorii străini, pentru toată lumea. Mai bine să alegem preşedintele acuma şi să ne împăcăm cu gândul că aşa a dorit alegătorul. Le-au încredinţat opt ani de zile, acuma le-au încredinţat altora să guverneze. Este la mijloc pur şi simplu o ambiţie a cuiva, o ambiţie de a nu accepta fiindcă noi n-am dat votul şi nu-l dau nici ei. Dar cum am spus situaţia este incomparabilă.

Valentina Ursu: Apropos, despre spiritul cetăţenilor. Deşi sunteţi în criză de timp, mai reusiti sa mergeţi şi în teritoriu. Cum percepeti pulsul societatii la firul ierbii ?

Mihai Ghimpu: Sunt oameni foarte optimişti, care cred în noi şi sunt gata să aştepte şi zile mai grele, să le întâlnească, dar principalul e să depăşim această criză social-economică. Pe de o parte mă bucur că o bună parte din cetăţeni înţeleg ce avem noi de făcut şi trebuie să realizăm. Şi îmi pare rău că o parte din cetăţeni, care au fost manipulaţi de către comunişti, continuă să mai creadă în minunea aceasta comunistă, că se poate întâmpla să le schimbe viaţa. Dacă opt ani de zile nu le-a asigurat un trai, nu decent, un trai cât de cât normal. I-a cumpărat cu un permis în Chişinău pe gratis în transportul public, cu o pensie minimă de 400-500 de lei. Or, aceasta nu este viaţa. Păcat că ei nu au posibilitatea să vadă cum trăieşte altă lume şi care sunt salariile şi care sunt preţurile la dânşii, ca să vadă în comparaţie această viaţă.

Valentina Ursu: Domnule Ghimpu, totusi, de ce impactul schimbării se lasă aşteptat?

Mihai Ghimpu: Schimbarea nu se poate produce într-o noapte. Cu atât mai mult că puterea, majoritatea, chiar dacă noi avem miniştri, guvern, parlament, provocările continuă. Oricum nimeni nu poate opri cursul pe care l-au ales cetăţenii la 29 iulie. Chiar în caz că vor fi alegeri anticipate, cum am spus, Alianţa revine la putere şi nu trebuie să irosim timpul şi efortul ca să trăim rău. Să facem totul pentru a mişca lucrurile, să trăim bine şi să apropiem ziua de ţară membră a Uniunii Europene.
XS
SM
MD
LG