Linkuri accesibilitate

Alegerea preşedintelui - amendamentele AIE înfierate de PCRM


Ce cred oamenii de rînd despre impasul actual? - întrebare adresată unor trecători din Chişinău

Deputații au votat, in a doua, şi ultima lectură, modificările la legea privind modul de alegere de catre Parlament a preşedintelui Moldovei. Alegerea sefului statului urma să se desfăşoare pe 23 octombrie, dar Parlamentul a amânat scrutinul, invocând carenţe, neclarităţi în legislaţie, inclusiv în ce priveşte numărul de candidaţi la funcţia de preşedinte.

Asadar, legislativul a aprobat in lectura finala mai multe modificari la procedura de alegere a presedintelui tarii. Noua lege, care va intra in vigoare dupa publicarea in Monitorul Oficial, stabileste ca alegerile prezidentiale pot avea loc si cu un singur canditat, iar primul tur la primei tentative trebuie sa se organizeze nu mai tarziu de 2 luni de la declararea functiei vacante. In cazul dat acest termen este de 11 noiembrie. Al doilea tur poate fi organizat in maxim 10 zile de la primul, iar alegerile prezidentiale repetate – in maxim 30 de zile de la scrutinul ordinar. Astfel, un simplu calcul arata ca pana la finele anului vom afla cu certitudine daca Marian Lupu va deveni sau nu presedinte.

Totodata, legislatorii au stabilit ca Parlamentul poate fi dizolvat repetat numai dupa expirarea unui an de la data ultimei dizolvari. In situatia de astazi, daca presedintele nu va fi ales, atunci data noilor alegeri anticipate va fi stabilita cel devreme in iunie, anul viitor. Scrutinul propiu-zis ar putea avea loc nu mai devreme de inceputul lunii august 2010, intrucat sunt necesare 45 de zile pentru campania electorala. Europa Libera a cautat sa afle ce cred oamenii de pe strada despre alegerea presedintelui tarii?

Marian Lupu
Asadar, mai multe voci spun ca o candidatura potrivita pentru fotoliul presidential ar fi Marian Lupu, de fapt, cel care este sustinut si de cei 53 deputati din AIE. Astazi candidatul la funcţia de preşedinte al Moldovei, Marian Lupu, liderul Partidului Democrat, se afla in vizită de lucru la Moscova, la invitatia conducerii partidului de guvernamant „Edinaia Rossia”. Marian Lupu a confirmat că citez" Kremlinul este interesat în alegerea unui preşedinte în Moldova şi depăşirea crizei economice". El a mai afirmat că a observat şi mai înainte dar şi acum anumite semnale de susţinere din partea Moscovei, însă nu ar fi vorba despre o susţinere directă, deschisă, căci este o chestiune extrem de delicată, Republica Moldova este un stat independent, iar o astfel de susţinere deschisă poate fi interpretată drept interferenţă în politica internă a statului", a mai spus liderul democratilor. El si formatiunea pe care o conduce, adica PDM opteaza pentru o politică echilibrată, fără extreme". Declaratia a fost facuta de Marian Lupu in exclusivitate pentru Europa Libera.

Cine trebuie sa decida alegerea presedintelui? Este intrebarea la care a vrut sa afle raspuns Europa Libera de la oamenii intalniti ocazional in strada.

Mihnea Berindei
Venit de la Paris pentru cateva zile la Chisinau, istoricul roman Mihnea Berindei a vorbit in studioul Europei Libere despre cum e vazuta din exterior situatia social-politica din Moldova.
Previous Next

XS
SM
MD
LG