Linkuri accesibilitate

Premierul Filat încurajează ONG-urile să aibă o atitudine "bătăioasă"


Vlad Filat
Vlad Filat

Criterii de triere a propunerilor adresate guvernului de sectorul asociativ

Premierul Vlad Filat s-a angajat, în cadrul unei întâlniri cu reprezentanţii mai multor ONG-uri, să ţină cont de sugestiile sectorului asociativ, în procesul de luare a deciziilor. La rândul lor, ONG-iştii i-au cerut Guvernului să trateze cu mai multă seriozitatea propunerile ce vin din partea societăţii civile.

Premierul Vlad Filat a promis că guvernul va renunţa la practica anilor precedenţi de colaborare formalistă cu societatea civilă şi le-a cerut ONG-ştilor să constituie un Consiliu de experţi bătăios, care să facă evaluări competente ale deciziilor ce urmează a fi adoptate de Executiv. Premierul a sugerat că sectorul asociativ trebuie să aibă voce chiar şi atunci cînd nu este întrebat: „Sunt anumite domenii care trebuie să fie redimensionate în reglementare şi nu cred că este necesar să aşteptăm până o insituţie de stat va veni cu propuneri".

Lilia Carasciuc, directoarea Transparency International Moldova, a dat curs invitaţiei şi a sugerat premierului modificarea cîtorva legi, referindu-se între altele la cea cu privire la conflictul de interese: „Chiar şi celor de la Centrul pentru Combaterea Crimelor Economice si Coruptiei le demonstram că prin aşa o lege nu o să puteţi demonstra conflictul de interese. Atunci pentru ce ne trebuie? Mai mult ca atât, am facut cercetări să vedem cum percepe functionarul public legea conflictului... 55 de % pur si simplu nu o inteleg”.

Valeriu Prohniţchi, directorul Centrului Expert-Grup, a sugerat Guvernului să se grăbească încet atunci când va analiza propunerile venite din partea ONG-urilor: „Guvernul se angajează într-un proces extrem de dificil, riscă să pimească foarte multe propuneri care vor fi contradictorii. Pentru ca să nu se întâmple asemenea lucruri cred că ar trebui să elaboreze un set de criterii clare în baza cărora vor fi triate multitudinea de propuneri pe care le veti primi”-

Premierul Filat a dat asigurari că Executivul va avea suficient discernamînt ca să trateze cu responsabilitate sugestiile celor care vor să exprime vocea poporului: „Este foarte important să aveţi posibilitatea să vă expuneţi punctul de vedere, decizia o vom lua noi ca Guvern şi ne vom asuma decizia. Vom avea posibilitatea să vedem şi un alt punct de vedere care de ce nu ... poate să nu facă parte din deciza finală.”

Cert este că ONG-urile s-au arătat conştiente de faptul că, pentru a putea formula atitudini critice, e nevoie de păstrarea unei distanţe, tocmai suficiente ca să se excludă orice tip de partizanat.
Previous Next

XS
SM
MD
LG