Linkuri accesibilitate

Vladimir Voronin şi Marian Lupu la Moscova


Emblema Moscovei
Emblema Moscovei

O încercare a Rusiei de a împiedica declanşarea unor alegeri anticipate care s-ar solda cu un scor mai bun pentru partidele liberale?

Agentiile de presa relateaza ca liderul comunistilor Vladimir Voronin a plecat la Moscova, intr-o vizita neanuntata. Iar presedintele Partidului Democrat Marian Lupu va pleca tot la Moscova maine. De la alegerile din iulie, sunt primele vizite inspre est ale unor politicieni moldoveni de frunte. Pana acum, au mers in vest, adica la Bruxelles, premierul Vlad Filat si presedintele interimar Mihai Ghimpu. Dintre cele doua vizite la Moscova, cea a lui Vladimir Voronin a fost mai invaluita in mister.

Reprezentanti ai autoritatilor ruse confirma, neoficial, ca Vladimir Voronin s-ar fi aflat astazi la Moscova. Nu este clar insa cu cine anume a purtat discutii si mai ales cu ce rezultate, ne-a declarat jurnalistul de la Moscova Vladimir Soloviov de la publiatia Kommersant.

Vladimir Soloviov: „Scopul acestei vizite ar putea sa fie, in opinia mea, dar si cum ne confirma practica, o incercare a Moscovei de a influenta rezultatul luptei politice din Moldova, unde presedintele nu poate fi ales de mai bine de o jumatate de an. De la Voronin se doreste un singur lucru – sa sustina candidatura lui Marian Lupu, pentru ca toate sursele oficiale si neoficiale de la Kremlin afirma ca Lupu nu provoaca iritarea Moscovei si ca el a lasat o impresie buna asupa lui Medvedev la intrevederea din octombrie de la summitului CSI din Chisinau”.

Moscova isi face un calcul simplu, crede jurnalistul de la Kommersant, - facand trimitere, iarasi, la surse apropiate administratiei de la Moscova, - si anume, daca Partidul Comunistilor va declansa alegeri anticipate, asta le-ar putea aduce un scor mai bun partidelor liberale de dreapta, care sunt mai putin pro-ruse decat Partidul Democrat al lui Marian Lupu.

De altfel, fostul speaker al Parlamentului a confirmat astazi presei ca maine ar putea sa plece si el la Moscova la invitatia conducerii partidului de guvernamant „Edinaia Rossia”. Marian Lupu nu a precizat daca scopul vizitei ar fi obtinerea unui sprijin suplimentar in depasirea crizei politice din Republica Moldova.

In ajun, Marian Lupu a declarat Europei Libere ca mesaje de incurajare a fortelor parlamentare si mai ales la adresa PCRM-ului pentru gasirea unui compromis vin atat din Est, cat si din Vest. Aceasta coincidenta a mesajelor, a spus Lupu, ar demonstra dorinta Moscovei si Occidentului de a avea in Republica Moldova un partener stabil si previzibil.

Marian Lupu: „Chiar cineva intreba, nu spun cine: dar cum se explica aceasta situatie foarte interesanta, foarte rara si chiar stranie, intr-un sens ca candidatul la functia de presedinte are suportul atat din partea din Est, cat si din partea din Vest? Nu trebuie sa cautam enigme. Nu trebuie sa cautam contradictii, fiindca ele nu exista. Eu am zis-o de la bun inceput ca atat politica interna, cat si politica externa a Republicii Moldova trebuie sa scape de fobii. Am zis ca trebuie sa scapam si de fobii anti-rusesti, trebuie sa scapam si de fobii anti-romanesti, sa ne construim o viata, sa ne construim o politica, o atitudine, o cultura bazate pe alte valori, pe valori europene”.

In ce priveste vizita lui Vladimir Voronin la Moscova, serviciul de presa si reprezentanti ai conducerii PCRM nu au putut nici sa confirme si nici sa infirme aceasta informatie. Unii fruntasi comunisti ca Vladimir Turcan, Victor Stepaniuc si Igor Dodon si-au reconfirmat insa, cu aceasta ocazie, optiunea gasirii unui compromis pentru alegerea sefului statului si evitarea alegerilor anticipate. Mai mult, Vladimir Turcan, fost ambasador in Federatia Rusa, a tinut sa precizeze ca detine informatii ca Moscova insista chiar asupra nevoii de depasire a crizei politice din Moldova si evitarea alegerilor anticipate.
Previous Next

XS
SM
MD
LG