Linkuri accesibilitate

Obiectivele turneului diplomatic al secretarului de stat american


Hillary Clinton cu omologul ei pakistanez, Shah Mehmood Qureshi, la Lahore
Hillary Clinton cu omologul ei pakistanez, Shah Mehmood Qureshi, la Lahore

Hillary Clinton în Pakistan și Orientul Mijlociu și eforturile de a impulsiona procesul de pace.

Secretarul de stat American, Hillary Clinton se deplaseaza in regiuni unde trimisii speciali ai administratiei Obama par sa nu aiba succes. Care sint obiectivele doamnei Clinton ? – Corespondentul Europei Libere la Washington, Valeriu Sela.

Hillary Clinton a inclus pe traseul ei diplomatic Pakistanul, acolo unde situatia s-a inrautatit in ultima vreme si unde administratia e reprezentata de trimisul special Richard Holbrooke, o celebritate, in cercurile diplomatice.

In Orientul Mijlociu, sefa diplomatiei americane va incerca sa impulsioneze procesul de pace, de care se ocupa – in calitate de trimis special al presedintelui Obama—fostul senator democrat George Mitchell.

Pentru unii dintre analisti, calatoria lui Hillary Clinton reprezinta reafirmarea suprematiei secretarului de stat, in chestiuni de mare importanta strategica, suprematie pusa la indoiala atunci cind Obama a numit trimisii speciali. Misiunea diplomatica actuala scoate in evidenta si lacunele sistemului de trimisi speciali, in conditiile in care liderii lumii doresc ca omologii lor, la cel mai inalt nivel sa se implice direct in situatii de criza. Fireste ca numirea celor doi experimentati negociatori poate fi interpretată si ca un sprijin oferit doamnei Clinton, in doua zone dificile. Dar in cele din urma responsabilitatea esecului sau succesului este a secretarului de stat si asta este ceea ce actuala calatorie scoate in evidenta.

De fapt, diplomatia americana actioneaza pe mai multe planuri. Recent, nu Holbrooke, ci senatorul John Kerry l-a reprezentat pe Obama in convorbiri dificile cu lideri din Pakistan si Afganistan. Kerry conduce Comisia pentru Relatii Internationale a Senatului American. In Orientul Mijlociu, Mitchell a depus eforturi considerabile, dar inca nu a obtinut un acord intre israelieni si palestinieni, care sa duca la reluarea convorbirilor de pace. Experti considera ca asta nu are legatura cu abilitatea fostului senator, ci pur si simplu nu a venit momentul.

Diplomatia americana joaca si pe mai multe voci. In relatia cu presedintele Afganistanului, Karzai, Richard Holbrooke joaca cartea dura, ceea ce face necesara recurgerea la alte persoane oficiale, in cazul recent senatorul Kerry, pentru a angaja negocieri cu Karzai. Richard Holbrooke revine in Afganistan saptamina viitoare. Atunci cind Hillary Clinton viziteaza Israelul si teritorii palestiniene, miine, George Mitchell va fi alaturi de ea. Actuala calatorie a lui Hillary Clinton ilustreaza insa revenirea la o formula diplomatica in care e nevoie de lideri ca lucrurile sa inceapa sa se miste.
XS
SM
MD
LG