Linkuri accesibilitate

“Nicio campanie electorală fără o gogoaşă constituţională”


Alina Mungiu-Pippidi despre regula după care se conduce viaţa politică în România

Voronin urzeste planuri cu Lupu – se intituleaza articolul din Ziua care relateaza despre intalnirea dintre liderul comunistilor moldoveni, Vladimir Voronin, si Marian Lupu, candidatul Aliantei pentru Integrare Europeana la alegerile prezidentiale. Zvonul ca nu e exclusa o coalitie de centru-stanga (comunsti, Alianta Moldova Noastra si Partidul Democrat) este dezmintit printr-o declaratie a lui Serafim Urechean, preluata – ca toate informatiile din acest articol de altfel - dupa portalul Stirea zilei.

Si Gardianul se ocupa de aceeasi tema, intr-o stire mult mai scurta insa si care citeaza Europa libera, cu o declaratie a lui Dimitri Ciubasenco: Lupu va bate palma cu Voronin pentru o alta majoritate.

Amenintarea politistilor cu greva generala este amintita in Ziua. Protestul ar fi motivat de perspectiva audierii la Procurorul general a politistilor care au participat la reprimarea manifestatiilor anticomuniste din aprilie.

Alina Mungiu-Pippidi incearca in Romania libera o explicatie a instabilitatii politice din Romania, si anume nefericita majorare a mandatului prezidential de la 4 la 5 ani. Operata sub guvernarea Adrian Nastase, decuplarea alegerilor legislative de cele prezidentiale raspundea in 2003 unor interese de moment. Acum, ea n-ar face decat sa alimenteze conflictul latent dintre presedinte si Parlament. La fel de neinspirate ar fi si votul uninominal sau parlamentul unicameral. In general, crede Alina Mungiu, modificarile aduse institutiilor formale ale statului sunt doar pierdere de timp si energie. “Nicio campanie electorala fara o gogoasa constitutionala” – ar fi regula dupa care se conduce viata politica din Romania.

Mai multe ziare centrale remarca astazi comportamentul Uniunii Democrate a Maghiarilor din Romania la audierea ministrilor propusi de premierul desemnat Lucian Croitoru. In ciuda tuturor declaratiilor anterioare, ieri, ministrul PDL Vasile Blaga a primit aviz favorabil in comisiile parlamentare. Noua majoritate parlamentara, care i se opune indarjit presedintelui Traian Basescu, s-a fracturat astfel prin votul catorva parlamentari ai UDMR. Evenimentul zilei considera ca avem de-a face cu un mesaj, pe care UDMR il transmite democrat-liberalilor: sunt dispusi sa negocieze dupa alegeri sustinerea unui guvern de culoarea politica dorita de Basescu.
XS
SM
MD
LG