Linkuri accesibilitate

Un pas calitativ nou în procesul de comunicare parlamentară


Gheorghe Cojocaru
Gheorghe Cojocaru

Gheorghe Cojocaru despre dialogul PD - PCRM şi şansele depăşirii impasului legat de alegerea şefului statului

Gheorghe COJOCARU: Întâlnirea de ieri dintre liderii Partidului Democrat şi liderii comunişti, centrată pe subiectul alegerii şefului statului, a lăsat loc la o serie de speculaţii, între care şi cea cu privire la o eventuală plecare a democraţilor din cadrul coaliţiei de guvernare în cazul alegerii lui Marian Lupu în fruntea statului cu voturile deputaţilor comunişti ...

Vasile BOTNARU: Frutasii Partidului democrat au dezmintit aceasta versiune. De ce, totuşi, apar asemenea speculaţii?

Gheorghe COJOCARU: Ele sunt inevitabile pentru că subiectul alegerii şefului statului este în centrul atenţiei întregii societăţi, este un subiect fierbinte care se cere abordat din toate punctele de vedere posibile şi imposibile. Ceea ce interesează astăzi, în primul rând, este cum se vor proiecta aceste contacte bilaterale dintre democraţi şi comunişti asupra coaliţiei de la guvernare – o vor întări, o vor slăbi sau poate chiar o vor anula? Şi care va fi preţul pe care Partidul Democrat şi Alianţa pentru Integrare Europeană sunt gata să-l ofere comuniştilor în schimbul depăşirii impasului legat de alegerea Preşedintelui? Totodată, apariţia unor scenarii care prezic decesul coaliţiei au ca sursă o neîncredere mai veche faţă de unii lideri democraţi şi rolul lor, pe undeva, este de a exercita o presiune suplimentară asupra acestora, reamintindu-le de responsabilitatea politică pe care o au şi faţă de electorarul democratic, şi faţă de partenerii de coaliţie.

Vasile BOTNARU: Prlamentul a anuntat astazi un time-out, vorbind in termeni sportivi, suficient pentru ca eventualul dialog dintre democraţi şi comunişti să faca posibila alegerea şefului statului? Ce sanse exista ca acest dialog sa se incununeze cu succes?

Gheorghe COJOCARU: Şanse există până în ultima clipă, până la proba contrarie. Dialogul la vârf între democraţi şi comunişti şi nu în culise, departe de ochii lumii, ci cu anunţarea prealabilă a presei şi informarea mass media asupra conţinutului discuţiilor este un pas nou calitativ în acest proces de comunicare, sprijinit de toate componentele Alianţei pentru Integrare Europeană. Liderii comunişti care au ignorat propunerea Alianţei de a se întâlni in corpore cu PCRM şi-au impus într-un fel agenda, reuşind să stea de vorbă doar cu unele componente aparte ale coaliţiei cvadruple, deşi aceasta nu înseamnă neapărat că au câştigat dreptul la iniţiativă în competiţia cu liberal-democraţii. Poate că, mai curând, e vorba de un compromis din partea liderilor Alianţei pentru a mişca carul din loc şi a face totul pentru a evita alegerile parlamentare anticipate.

Vasile BOTNARU: Credeti ca intr-adevar este vorba despre un pret, un sot anume?

Gheorghe COJOCARU: Un preţ există întotdeauna. În cazul acesta ştim cu siguranţă cine trebuie să-l achite, ştim care este cererea – minimum opt voturi din partea comuniştilor, dar nu ştim care este contra-costul pe care îl pot avansa liderii comunişti. El va creşte cu siguranţă dacă comuniştii vor accepta candidatura lui Marian Lupu, pe care până acum au respins-o, şi va creşte pe măsură ce ne vom apropia de data alegerilor din Parlament. Afacerea, dacă putem folosi acest termen, poate fi una profitabilă pentru ambele părţi, dacă se va ţine cont de interesele majore ale societăţi şi poate fi dezavantajoasă pentru PCRM, dacă liderii comunişti vor supralicita, crezând că ar putea răsuci roata istoriei înapoi.
Previous Next

XS
SM
MD
LG