Linkuri accesibilitate

"Cartea Albă" a Asociaţiei Investitorilor Străini


Propuneri pentru îmbunătăţirea climatului de investiţii

Asociatia Investitorilor Straini saluta anuntul primului ministru ca va fi pastrata in urmatorii doi ani cota de impozitare zero pentru profitul reinvestit – o masura prevazuta de memorandumul cu FMI. Dar asociatia are si alte propuneri pentru imbunatatirea climatului de investitii.

Asociatia ii propune guvernului intre altele sa revizuiasca restrictiile care impiedica companii fondate cu bani externi sa cumpere terenuri agricole, sa opereze ajustarile promise in politica fiscala si in legislatia ce asigura concurenta. Dinu Armasu, director executiv al Asociației Investitorilor Straini din Moldova continua lista propunerilor.

Dinu Armasu: "Venim cu o serie de recomandari cu privire la imbunatatirea relatiilor de munca, descatusarea lor. Ultimul punct tine de contributia pe care o putem face noi, mediul de afaceri, in sistemul nostru de educatie, care acum este monopolizat de stat".

Propunerile asociatiei sint sintetizate in asa numita Carte Alba, care de altfel a fost editata anual incepând cu 2005. Dinu Armasu spera ca noua guvernare va fi mai receptiva decit cea precedenta, care nu-si apleca urechea la propunerile asociatiei.

Joachim Schreiber, presedintele comitetului director al Asociatiei Investitorilor Straini spera si el ca aceasta carte va fi o platforma favorabila pentru discutiile investitorilor straini cu autoritatile: „Cartea Alba” trebuie acceptata ca un indrumar pentru guvernul Republicii Moldova, ca o contributie la dezvoltarea economica a Moldovei. Speram sa convingem investitorii straini sa vina pe piata Moldovei ca sa contribuie la depasirea crizei economice.”

Comentind recentele negocieri cu FMI, Igor Krapivka, presedintele clubului oamenilor de afaceri „Timpul”, a sugerat guvernului sa nu retraga cota 0 de impozitare a profitului reinvestit pana in anul 2015 pentru ca in Moldova mediul de afaceri este decapitalizat.

Victor Burunsus, coordonator de proiecte la Banca Mondiala, a replicat insa ca asemenea facilitati nu pot fi utilizate pe termen lung mai cu seama atunci cind este vorba de companii straine.
Previous Next

XS
SM
MD
LG