Linkuri accesibilitate

Dispariţia unui raport al Agenţiei pentru securitate naţională de la Sofia


Liderul foştilor comunişti Ştanişev interogat la Procuratura Generală

Ex-premierul și lider al Partidului socialist, Serghei Stanișev a fost interogat astăzi la Procuratura Generală în legatură cu dispariția unui raport secret dedicat corupției în guvernul său și elaborat de Agenția pentru securitate națională (DANS). Noul prim-ministru Boiko Borisov a cerut într-un mod indirect arestarea predecesorului său. Documentul respectiv a apărut în paginile mai multor ziare sofiote. Ieri au fost interogați ex-șeful Agenției de securitate națională Petko Sertov și unul din consilierii acestuia.

Primul ministru Boiko Borisov a cerut procuraturii să formuleze cât mai repede acuzații. După el, ex-comuniștii au transformat serviciile secrete în prostituate ieftine care generează scandaluri. Crima organizată cunoaște metodele lor de acțiune și numele agenților. Ar fi mai bine, a spus Borisov, ca documentele secrete să fie scoase la vânzare în fața Consiliului de miniștri sau în internet. După el, în perioada guvernării foștilor comuniști Consiliul de miniștri a devenit o cârciuma de cartier.

15 din miniștrii guvernului Stanișev au fost anchetați de DANS sub acuzație de corupție și puteau fi arestați în ajunul alegerilor parlamentare, a declarat ex-șeful departamentului de contraspionaj al Agenției pentru securitate națională, Rașko Zaikov. El a confirmat existența unui raport secret DANS pe aceasta temă.

După ce a părăsit procuratura generală, ex-premierul Stanișev a declarat că va putea renunța la imunitate pentru a nu bloca verificarea acuzațiilor ce-i sînt aduse.

El a mai spus că noii guvernanți încearcă să distragă atenția cetățenilor de problemele tot mai grave cu care se confruntă țara. Stanișev a contraatacat declarănd că exista un grup de oameni de afaceri, apropiați lui Borisov care căștigă licitații în valoare de sute de milioane iar cinci din membrii cabinetului se află în conflict de interese.
XS
SM
MD
LG