Linkuri accesibilitate

În ajunul evaluării FMI


România s-a angajat să scadă deficitul bugetar de la 7,3 la 5,9%

Cu exceptia liberalilor, toate partidele sint de acord ca Romania are nevoie de banii Fondului Monetar International pentru a evita intirzierile in platile pensiilor si salariilor. Presedintele Traian Basescu sustine ca a facut "eforturi mari" in vederea revizuirii acordului cu FMI, explicind ca trebuie operate "anumite modificari" pentru ca România nu va putea indeplini toate obligatiile asumate pâna la 31 decembrie. Premierul interimar Emil Boc s-a grabit sa spuna astazi ca Romania a fost in grafic pina la 1 octombrie, in vreme ce seful statului acuza opozitia de “tradarea interesului national” prin aminarea votarii unui nou executiv.

Cabinetul Boc a primit in urma cu doua saptamini un vot de neincredere din partea parlamentului, iar temerea presedintelui roman este ca delegatia FMI care vine miine la Bucuresti pentru evaluarea care precede eliberarea urmatoarei transe, nu va putea sta de vorba cu decidentii politici. Presedintele Romaniei subliniaza ca Romania nu-si va putea indeplini obligatiile asumate prin acordul cu Fondul si trebuie sa ceara o revizuire pina la 15 decembrie cind are loc sedinta conducerii FMI.

Deficitul bugetar, inflatia si rezervele valutare ale Romaniei s-au incadrat in parametrii cantitativi conveniti cu Fondul Monetar International. In schimb arieratele, adica datoriile dintre companii strinse in economia autohtona au crescut pe tot parcurusul anului, depasind obligatiile asumate de Romania. In acelasi timp, reformele cerute de Fond prin modificarea unor legi treneaza, pe de o parte Legea salarizarii unice a trecut prin parlament, dar e posibil sa fie declarata neconsitutionala de Curtea Constitutionala, iar pe de alta parte, sint alte legi care n-au apucat sa treaca prin legislativ: legea pensiilor sau legea responsabilitatii fiscale, de pilda.

Finalizarea si adoptarea bugetului de stat pina la sfirsitul anului este o alta cerinta a Fondului, iar premierul Emil Boc a declarat ca s-a apucat deja de lucru, dar in absenta unei legislatii clare, nici bugetul nu poate fi prea clar, de vreme ce deocamdata nu se stie citi bani trebuie alocati pensiilor, citi bugetarilor, citi dezvoltarii. Cert este ca Romania s-a angajat sa scada deficitul bugetar de la 7,3 cit este anul acesta la 5,9 pentru anul viitor, iar analistii economici se asteapta ca FMI sa fie in continuare indulgent cu Romania.

România are un acord stand-by cu FMI pe doi ani, pentru suma de 12,95 miliarde euro, pachetul total de finantare externa, de la Fond, Uniunea Europeana, Banca Mondiala si BERD, urmând sa ajunga la 19,95 miliarde euro. Cea de-a treia transa din imprumut are o valoare 1,5 miliarde euro ar urma sa fie acordata in luna decembrie, in functie de evaluarea care incepe miine.
XS
SM
MD
LG