Linkuri accesibilitate

Europa, politica imigrației și Moldova


Punct de frontieră moldo-ucrainean
Punct de frontieră moldo-ucrainean

Un documentar realizat de Serviciul audiovizual al Uniunii Europene.

Imigrarea reprezintă atât o oportunitate, cât si o provocare pentru tarile Europei, sugerează un documentar realizat de Serviciul audiovizual al Uniunii Europene, cu ocazia Conferinţei Ministeriale „Construind parteneriatul pentru migraţie”, desfășurată la Praga cu jumătate de an în urmă.

Comisia Europeană a lansat atunci un nou raport cu privire la cooperarea intre UE si ţările vecine si managementul imigraţiei. Imigrarea in Europa nu este fără riscuri, semnalează demnitari şi experţi intervievați de autorii documentarului: reţelele de imigrare ilegală, de trafic si comerţ cu fiinţe umane reprezintă probleme majore atât pentru imigranţi, cât şi pentru ţările afectate de migraţie. Imaginile ilustrează şi unele consecinţe ale migraţiei populaţiei din R. Moldova, una din ţările cu cei mai mulţi oameni plecaţi, atât legal, cât şi ilegal peste hotare în căutarea unui loc de muncă. In Uniunea Europeană au fost înregistrate aproximativ 1,6 milioane de persoane, imigranții fără acte în regulă provenind în special din Georgia, R. Moldova, China, Afganistan, Pakistan, India.

Documentarul prezintă situaţia de la frontiera moldo-ucraineană, unde sunt reţinuţi imigranţi din est, de multe ori fără acte de provenienţă. De altfel, un text însoţitor al documentarului publicat pe site-urile UE, subliniază că raportul Comisiei Europene cu privire la cooperarea intre UE si tarile vecine si managementul imigratiei, se concentrează asupra rutei de imigrare Est/Vest si in mod particular asupra Ucrainei si Moldovei. Uniunea Europena, tarile de origine si cele de tranzit cooperează pentru a incuraja imigrarea legala in Europa.

Potrivit unora dintre persoanele intervievate, soluţia pentru rezolvarea chestiunii imigrării, inclusiv pentru ţările afectate de migraţia ilegală, ar putea fi cooperarea dintre guvernele statelor implicate, prin oferirea unor oportunităţi migranţilor de a munci în mod legal. Filmul inserează declaraţii ale diferitor oficialități, care se referă la problema migraţiei ilegale şi la soluţionarea ei. Unul dintre intervievaţi este fostul ministru-adjunct al economiei şi comerţului, Sergiu Sainciuc: “Evident că migraţia forţei de muncă trebuie să fie benefică atât pentru ţara de origine, cât şi pentru ţara de destinaţie. În 2008 suma remitenţelor a depăşit cifra de 1 miliard 600 de milioane de dolari americani, fiind în creştere faţă de 2007. De surse financiare transmise din străinătate beneficiază circa 40 la sută din gospodăriile casnice.”

XS
SM
MD
LG