Linkuri accesibilitate

Jurnal de corespondent: Lobby și justiție în Bulgaria


Scandal de proporții în lumea justiției de la Sofia.

Cum se poate face lobby în Bulgaria, cam aşa s-ar putea intitula jurnalul de corespondent al lui Petio Petkov de la Sofia despre un caz care a atras din nou atenţia asupra problemelor justiţiei bulgăreşti:

Lobistul de baza al justiției bulgare nu este o nimeni altul decăt tănărul Krasiu, șomer, cu lanțuri de aur, două apartamente la Sofia și unul - la Plevnă, și două automobile – BMW și Mercedes.

Contra 200 000 de euro, împărțite unde trebuie, el se angajează să asigure voturile necesare pentru ca un candidat să treacă cu succes bariera Consiliului suprem de justiție. Faptul că omul este fără ocupație, sau că ar vi rom nu contează. Într-o țară unde se dau 200 000 de euro pentru posturi care aduc un salariu de 200 de ori mai mic, ce importanța are culoarea intermediarului.

Și nu este vorbă de o glumă de prost gust născocită de presa de scandal. Din telefonul respectivului Krasiu s-a vorbit de peste 300 de ori cu cativa membri ai Consiliului suprem al magistraturii – cel mai intens – în ajunul numirilor în astfel de posturi. Este vorba de zile în care au fost aleși printre altii președinții tribunalelor de apel din Sofia, Varna și Plovdiv, și vicepreședintii Curții administrative de apel.

Unul din partenerii de telefon ai lui Krasiu – cu 213 de convorbiri, a și demisionat. Un altul – cu numai 33 – dar cea mai mare parte în zile în care Consiliul a adoptat decizii importante, a promis, dar s-a răzgăndit, punănd colegilor săi întrebarea dacă consideră că este mai bine să discute cu politicienii aflați la putere cazurile de care răspund. Un al treilea va aștepta concluziile comisiei de anchetă. Întretimp Consiliul a adresat un apel tuturor magistraților care au menținut contacte cu respectivul lobbist să plece de bună voie.

În afara celor trei membri ai Consiliului suprem cu Krasiu au vorbit 14 candidați de a deveni șefi judiciari, din care 5 au și fost aleși, alți 30 de magistrați, zeci de politicieni, în principal din partidul țarist.

Procurorul - șef, Boris Velcev, a cerut oprirea numirilor de magistrați, cerere – respinsă de membrii Consiliului suprem. Primul ministru Boiko Borisov a declarat că se găndește la posibilitatea de a fi dizolvat organul compromis.

În legătura cu cazul Krasiu apar căteva întrebări – căți bani și de unde va putea scoate un judecător suprem ca să plătească 200 000 de euro penru postul respectiv, dacă situația în vărfurile justiției este așa cum este ce se îmtămplă cu judecătorii mai mărunți, și nu în ultimul rănd – care va fi reacția Comisiei europene, care a si cerut printre purtatorul sau de cuvint Marc Gray elucidarea cat mai rapida a cazului Krasiu.
XS
SM
MD
LG