Linkuri accesibilitate

FMI acordă ajutor pentru o situație complicată, fără condiții


Komsomolskaia Pravda” în Moldova, scrie că Serviciul de Informaţii şi Securitate (SIS) a găsit în unul din satele republicii, un deposit de muniţii din vremea celui de-al doilea război mondial, printre acestea - şi 6 grenade de modelul celei care a explodat în centrul Chişinăului de ziua capitalei. Publicaţia citează serviciul de presă al SIS, care presupune că grenada care a explodat de hramul Chişinăului, ar fi fost găsită de aşa numiţii săpători la negru, care activează neautorizat.

Komsomolskaia Pravda” în Moldova inserează secvenţe din răspunsurile premierului Vlad Filat, la întrebările adresate ieri, în direct prin telefon, de către cititorii publicaţiei. Unul din subiectele evidenţiate de ziar, se referă la soluţiile pe care le vede noul premier, în vederea luptei împotriva corupţiei.

Jurnal de Chişinău” constată lipsa de libertate a presei din R. Moldova, făcând trimitere la rapoartele din ultimii ani, publicate de organizaţia Reporteri fără Frontiere. Poziţia Moldovei in clasamentul libertăţii presei in 2010 va fi un criteriu important de evaluare a progreselor înregistrate de noua guvernare, scrie “Jurnal de Chişinău”.

Acelaşi ziar anunţă că liderul Partidului Comuniştilor din R. Moldova (PCRM), Vladimir Voronin a fost ales membru al Consiliului Uniunii Partidelor Comuniste (UPC) din fostele republici sovietice, din care fac parte şi membri ai partidului comunist din Transnistria, inclusiv liderul acestuia Oleg Horjan.

Jurnal de Chişinău” îl citează pe Ministrul Finanţelor Veaceslav Negruţă potrivit căruia negocierile cu Fondul Monetar Internaţional, privind semnarea unui memorandum, sunt pe ultima sută de metri şi decurg bine. “Condiţii în discuţiile cu FMI nu există, e vorba de un ajutor pentru o situaţie foarte complicată în care se află R. Moldova”, sună un citat din declaraţia ministrului finanţelor făcută pentru “Jurnal de Chişinău”.

Moldova Suverană” publică exhaustiv declaraţia Stângii europene semnată duminică la Geneva. Potrivit declaraţiei publicate, Stânga europeană îşi exprimă ingrijorarea în legătură cu primele actiuni ale noii guvernari de la Chişinău care reprezinta „un pas inapoi in dezvoltarea institutiilor democratice in Moldova”. Criticile din declaraţie sunt aduse recentelor modificari ale Codului Audiovizualului, ale politicilor de securitate sociala şi lipsei de continuitate in solutionarea problemei transnistrene

“Vor reuşi oare sindicatele să apere drepturile oamenilor muncii, fără să intre în confruntare cu forţele politice?”,- o întrebare la care încearcă să afle răspuns “Moldova Suverană” într-un interviu cu Oleg Budza, preşedintele interimar al Confederaţiei Naţionale a Sindicatelor.

Candidatura de alternativă – un joc al absurdului, titrează “Timpul”, referindu-se la controversele apărute la interpretarea legislaţiei privind alegerile preşedintelui R. Moldova. Acest subiect poate să provoace în societate un sentiment de repulsie faţă de procesul politic, notează publicaţia. Or, ideea că lucrurile se fac doar de dragul formalităţii nu se înscrie în logica unui proces democratic viabil, scrie în concluzie “Timpul”.

La București, “Gardianul” scrie că premierul moldovean Vlad Filat aşteaptă să se termine alegerile din România pentru redresarea relaţiilor bilaterale Chişinău-Bucureşti

La Moscova, “Kommersant” informează că autoproclamata republică transnistreană e pregătită să adopte o nouă Constituţie, care îi va oferi liderului de la Tiraspol, Igor Smirnov, împuterniciri nelimitate. Acest lucru nu convine însă autorităţilor de la Moscova, conchide Kommersant.

XS
SM
MD
LG