Linkuri accesibilitate

Elucidarea cauzelor și consecințelor evenimentelor din aprilie - un raport ce va fi prezentat societății civile și Parlamentului


Vitalie Nagacevschi
Vitalie Nagacevschi

Interviu cu Vitalie Nagacevschi, președintelor Comisiei parlamentare pentru cercetarea tulburărilor din aprilie.

Astăzi are loc prima şedinţă a Comisiei parlamentară pentru cercetarea tulburărilor din aprilie, soldate cu zeci de oameni maltrataţi în arestul poliţiei, cel puţin un deces şi devastarea clădirilor parlamentului şi preşedinţiei. Alianţa pentru Integrarea Europeană deţine majoritatea în noua comisie. L-am întrebat pe preşedintele ei, deputatul liberal-democrat Vitalie Nagacevschi care este scopul anchetei parlamentare:

Vitalie Nagacevschi: Este vorba despre elucidarea cauzelor şi consecinţelor evenimentelor din luna aprilie 2009, elucidarea corectă, nu numai sub aspectul penal, sau procesual penal. Este vorba de un raport care urmează să fie prezentat societăţii şi Parlamentului, de anumite concluzii şi, posibil recomandări.

Europa Liberă: În adresa cui vor fi recomandările, în adresa procuraturii?

Vitalie Nagacevschi: Depinde de recomandări. S-ar putea să avem recomandări pentru autorităţile publice locale în ceea ce priveşte gestionarea unor astfel de evenimente, s-ar putea să fie formulate recomandări şi structurilor de forţă. Nu vă pot spune acum. Totul depinde de rezultatele la care va ajunge comisia.

Europa Liberă: Comisia este compusă din deputaţi şi reflectă, proporţional, reprezentarea partidelor politice în Parlament. Şi ancheta va fi una politică, nu-i aşa? Ancheta penală este desfăşurată de Procuratura Generală.

Vitalie Nagacevschi: Da, cam aşa este. După regulamentul Parlamentului, comisiile parlamentare de anchetă nu au dreptul să substituie urmărirea penală. Este o altfel de anchetă decât în cazul urmăririi penale şi aş putea să spun că este vorba şi de o apreciere politică dată evenimentelor care au avut loc.

Europa Liberă: Această apreciere va fi dată prin consens, prin votul membrilor comisiei? Comuniştii vor avea un punct de vedere, membrii Alianţei pentru Integrarea europeană – al punct de vedere. Cum va fi stabilit adevărul, prin vot?

Vitalie Nagacevschi: Deciziile comisiei se vor lua pe baza unei majorităţi. Totuşi, voi încerca să conduc în asemenea mod lucrările comisiei ca şi reprezentanţii Partidului Comuniştilor să ia în considerare ceea ce spunem noi. În acelaşi timp, oricine nu va fi de acord cu hotărârea comisiei vor putea face opinie separată. În felul acesta cred că va fi mai corect şi mai simplu.

Europa Liberă: Scopul comisiei parlamentare nu este să fie pedepsit cineva în urma rezultatelor pe care le veţi obţine. Dar aţi făcut o listă a persoanelor care vor fi invitate la audieri în comisie?

Vitalie Nagacevschi: Nu, o asemenea listă nu a fost întocmită încă. Se va elabora un plan de activitate iar în cadrul lui vor fi identificate inclusiv şi persoanele care urmează a fi audiate de către comisia parlamentară.

Europa Liberă: Credeţi că ar putea fi invitaţi la audieri şi oficiali ai fostului guvern? Preşedintele Voronin, de exemplu, va fi invitat? Veţi propune, cel puţin, acest lucru?

Vitalie Nagacevschi: Nu vă pot spune de pe acum cum se va decide, dar ar putea să se ajungă şi la aceasta. În orice caz, în conformitate cu regulamentul Parlamentului, toate persoanele care sunt invitate de această comisie sunt obligate să se prezinte şi să dea declaraţii.

Europa Liberă: Cum această comisiei este formată din politicieni, veţi încerca să daţi o apreciere şi declaraţilor politice făcute de fostele autorităţi în timpul evenimentelor din aprilie, cum ar fi şi aceea că România s-ar fi aflat în spatele celor întâmplate? Veţi investiga şi acest aspect?

Vitalie Nagacevschi: Eu nu cred că aceste declaraţii urmează să fie investigate, cel puţin din motivul că însuşi procurorul general de atunci, Valeriu Gurbulea a recunoscut ulterior că nu se observă nici o urmă a României în organizarea acelor evenimente.

Europa Liberă: Credeţi că nu este nevoie să se revină chiar dacă declaraţiile de la acea vreme au dăunat relaţiilor cu România şi cu Uniunea Europeană?

Vitalie Nagacevschi
: Am vorbit despre însăşi presupusa implicare a României. În ceea ce priveşte declaraţiile făcute, nu mă pot încă pronunţa. Felul cum va proceda comisia, va depinde de decizia pe care o vom lua colectiv.
  • 16x9 Image

    Alexandru Eftode

    Fac jurnalism din 1997, specializat la început în crimă, apoi în politică - o evoluție, ar spune unii, în firea lucrurilor... Am condus biroul din Chișinău al Europei Libere când R. Moldova apărea lumii ca prima țară post-comunistă unde la putere erau aleși democratic ... comuniștii. Din management, m-am întors în jurnalismul pur, apoi iar în management, dar nu m-am despărțit o zi de Europa Liberă. Conduc redacția pentru R. Moldova, incluzând biroul din Chișinău, într-o altă perioadă de zbucium post-sovietic. Și atunci, și acum integritatea jurnalistică este mai importantă ca oricând.

XS
SM
MD
LG