Linkuri accesibilitate

Greenpeace obţine cîştig de cauză în contenciosul cu Ministerul Economiei


Unde va fi construită a doua centrală nucleară din România?

A doua centrala nucleara a Romaniei ar putea fi construita in vestul tarii, in apropierea raului Somes, dar Ministerul Economiei nu pare sa fie sigur asupra locatiei. Organizatia ecologista Greenpeace a obligat insa ministerul, printr-o decizie juridica, sa comunice public lista locurilor care sint luate in calcul pentru construirea viitoarei centrale nucleare. In luna martie ecologistii au cerut de la ministerul Economiei de mai multe ori “lista celor o suta de locatii care au fost evaluate pentru amplasarea noii centrale nucleare din Romania, punindu-se accent pe cele zece locatii care se preteaza la astfel de constructii si pe cele doua considerate preferate”. Greenpeace sustine ca ministerul roman al Economiei este obligat sa ofere aceste date nu doar prin legile interne, ci si prin conventia internationala de la Aarhus privind accesul la informatiile de mediu, conventie ratificata de Romania in 2000. Cu toate acestea ministerul a refuzat pina acum sa dea detalii, iar ecologistii au cistigat in prima instanta procesul intentat ministerului. Greenpeace a cerut ministerului economiei daune morale de un leu si o suta de lei pentru fiecare zi de intirziere a informatiilor cerute.

Oficialii romani au analizat circa 100 de locatii, toate in zona de vest a tarii, pentru amplasarea viitoarei centrale nucleare, dar se pare ca studiile de teren sint cele facute acum 20 de ani, in perioada comunista. Acum sase luni ministrul economiei Adriean Videanu spunea ca viitoare centrala nucleara va fi amplasata in Transilvania din motive care tin de echilibrarea sistemului energetic fiindca in Dobrogea sunt deja foarte multe proiecte energetice aflate in curs de dezvoltare, mai cu seama in domeniul eolian.

Tot in sudul Romaniei se afla si centrala nucleara de la Cernavoda, unde functioneaza doua reactoare si urmeaza sa fie date in folosinta inca doua. Circa 18% din toata energia consumata pe plan national vine de la centrala nucleara de la Cernavoda. In 2020 cind ar urma sa fie gata si cealalta, 35 la suta din necesarul autohton va fi furnizat de aceste centrale nucleare Proiectul construirii unei centrale in Transilvania dateaza din anii '80, cand se vorbea de amplasarea ei in zona Fagaras. Specialistii afirma ca aceaste regiuni sunt in continuare preferabile din punct de vedere seismologic si geologic pentru construirea centralei nucleare.

Pe aceeași temă

Politigraf

XS
SM
MD
LG