Linkuri accesibilitate

Consiliul Suprem de Securitate întrunit în noua sa componenţă


Mihai Ghimpu
Mihai Ghimpu

Experţii independenţi recomandă noilor membri ai CSS să evite politizarea excesivă practicată de guvernarea precedentă

Consiliul Suprem de Securitate, în noua sa componenţă, s-a întrunit astăzi într-o primă şedinţă. Şeful interimar al statului, dar şi preşedintele Consiliului, Mihai Ghimpu a menţionat că întâlnirea este una ad-hoc, prilejuită de „actul terorist” din 14 octombrie, aşa cum au calificat autorităţile detonarea grenadei la concertul de Hramul oraşului. Din noua componenţă a Consiliului fac parte deputaţi şi miniştri, membri ai Alianţei pentru Integrare Europeană.

Ce vor întreprinde noii membri pentru a eficientiza activitatea Consiliului?

Noul Consiliu Suprem de Securitate şi întîit de toate şeful acestuia, preşedintele interimar Mihai Ghimpu, promit să nu-şi depăsească împuternicirile stabilite de lege, adică să „analizeze activitatea ministerelor şi departamentelor în domeniul securităţii naţionale şi să ofere recomandări Preşedintelui ţării”. Membrii consiliului (din care face parte şi Marian Lupu, chiar dacă nu deţine o înaltă demnitate publică), se angajează astfel să readucă la normalitate instituţia după ce ex-preşedintele ţării Vladimir Voronin, ar fi indus, aşa cum scria presa, o agenda ideologică, ceea ce a condus la asumarea de prerogative improrpii şi neacoperite de lege.

Iată un exemplu pe care de curînd l-a dat în vileag presa. În 2008 mai mulţi angajaţi ai Ministerului de Interne au fost demişi la indicaţia Consiliului Suprem de Securitate, fără să fi fost invocate şi motivaţiile. Ulterior poliţiştii au obţinut prin instanţă restabilirea în funcţii, urmând să li se plătească desbagubiri.

L-am întrebat pe Mihai Ghimpu, noul preşedinte al Consiliului, cum va asigura transparenţa activităţii noului Consiliu Suprem de Securitate

Mihai Ghimpu: „Dacă eu aveam intenţia să folosesc Consiliului pentru a semna nişte decrete, pentru a lua nişte decizii, cum s-a făcut până acum, atunci nu erau în acest consiliu persoane care reprezintă partidele componente ale Alianţei pentru Integrare Europeană. Deja aceasta înseamnă că nu pot manipula Consiliul”

Expertul independent Vlad Lupan este de părere că noul Consiliul dispune de toate condiţiile ca să promoveze o reformă a sectorului de securitate care să corespundă criteriilor europene, dacă noii membri vor evita politizarea excesivă a Consiliului.

Vlad Lupan: „Este nevoie de schimbat într-o manieră corectă şi structura lui, dar şi rolurile şi responsabilităţile. Pentru că acest consiliu în Republica Moldova este de fapt o structură care nu este deloc similară altor structuri identice din Ucraina sau România”

În alte state, spune Vlad Lupan, numărul persoanelor ce fac parte din Consiliul Suprem de Securitate ajunge până la 200 sau chiar 300 de oameni, pe când la noi pot fi număraţi pe degete: „Membrii guvernului sunt mebrii ai Consiliului. Însă pentru ca să ai un Consiliu eficient care să ştie despre ce să vorbească, pentru că nu putem să ne aşteptăm de la miniştri să cunoască toate subtilităţile în domeniul securităţii naţionale şi internaţionale, atunci ai nevoie de un set întreg de specialişti, care să promoveze aceste subiecte, să le controleze sau direcţioneze”

Vlad Lupan spune că un grup de experţi şi-a propus să elaboreze o serie de recomandări ca să ferească noul Consiliu de erorile celui precedent.
Previous Next

XS
SM
MD
LG