Linkuri accesibilitate

01.11.99 - Gazprom reduce cu 40% livrările de gaze către R. Moldova


Neplata datoriilor de către Moldovagaz determină represalii din partea Gazprom-ului.

1 noiembrie 1999

Gazprom reduce cu 40% livrările de gaze către R. Moldova.

Dan Ionescu : Din nou, situaţie dramatică în sectorul energetic. Începînd de astazi compania rusă Gazprom a redus cu 40 % livrările de gaze naturale către Republica Moldova. Motivul: neachitarea datoriilor pentru livrările anterioare, din care, o buna parte, revin de fapt, Transnistriei. Mai multe de la corespondenta noastra, Eleonora Lisnic:

Concernul rus Gazprom a redus cu 40 la sută livrările de gaze naturale pentru Republica Moldova, ca urmare a nerespectării de către partenerul moldovean a termenelor de plată şi a datoriilor mari acumulate pînă acum. Reamintim că monopolistul moldovean în sfera importurilor de gaze naturale, Moldovagaz, este o societate pe acţiuni de tip deschis cu capital moldo-ruso-transnistrean în care concernul Gazprom deţine pachetul de control cu 50 % din acţiuni plus o acţiune.

Autorităţile moldovene spun că sperau ca, odata cu înfiinţarea acestei intreprinderi în aprilie, acest an, achitările faţă de furnizorul rus vor intra în normalitate, Moldovagaz fiind în drept să se ocupe şi de colectarea plăţilor. În prezent. datoriile, inclusiv penalităţile Republicii Moldova faţă de Gazprom se cifrează la 768 milioane dolari. Dintre acestea, 475 milioane dolari sunt datorii acumulate de regiunea din stinga Nistrului.

Achitarea datoriilor sub formă de produse agro-alimentare, o metodă practicată e mai multi ani în relaţiile cu Gazprom-ul nu detensioneaza prea mult situaţia. Deşi se anunţase că pînă la sfîrşitul anului Republica Moldova urmează să stingă, prin livrări de produse agro-alimentare datorii de aproximativ 90 milioane dolari, valoarea livrărilor efectuate pînă acum nu constituie nici 10 milioane dolari. Dacă datoriile faţă de Gazprom nu se vor diminua pe parcursul unei luni, din 1 decembrie, furnizorul rus va mai opera o reducere cu 20 %a livrărilor.

Potrivit directorului general al societăţii pe acţiuni Moldovagaz, Mihai Lesnic, reducerea importului de gaze va afecta în primul rînd producătorii locali de energie electrică şi termică. De astazi, centrala de termoficare numarul 1 din Chişinau, centrala cu termoficare din nordul republicii şi asociatia republicană Termocom Energo nu vor mai beneficia de gaze naturale. Cel mai mare producator local de energie electrică, CET 2 din capitală va fi asugurat cu gaze, in proporţie de 41 % din necesar.

In situaţia in care centralele electrice cu termoficare nu au dispus de bani pentru a-şi face rezerve de păcură, in Republica Moldova este aşteptată o iarnă grea. In opinia directorului departamentului energetica, Valentin Arion, numit de curînd în această funcţie, sectorul energetic, parcurge cea mai dificilă perioadă din istoria sa. In prezent, apa caldă lipseşte în toate sectoarele oraşului Chişinau iar apartamentele nu sunt încălzite. Pentru a face faţă frigului, consumatorii casnici îşi încălzesc casa cu reşouri electrice sau, pur si simplu, lasă aprinsă maşina de gătit. Iată de ce, odată cu răcirea vremii, consumul de energie electrică s-a dublat, cantitatea zilnică pe republică ridicindu-se la 17, 5 Kilowati ora.

La mijlocul saptaminii trecute, situaţia din energetică se tensionase si din cauza sistării de catre centrala de la Cuciurgani a livrarilor de energie electrică pentru reţelele de distribuţie Chişinau. Datoriile faţă de această centrală au ajuns la 30 milioane dolari. Pentru a nu perturba aprovizionarea cu energie electrică a capitalei au fost operate deconectări în sate. Dumină însă, centrala transnistreană a reluat livrările, acceptînd promisiunile beneficiarului din Chisinau. Responsabilii din energetică şi-au anunţat decizia de a-i sancţiona pe rău platnici, inclusiv prin debranşări de la reţea, cînd acest lucru este posibil.

Din Chisinau, Eleonora Lisnic, pentru REL.

Dan Ionescu : Crizele frecvente din ultima vreme din sectorul energetic au scos in evidenţă necesitatea diversificării surselor de energie. la acest capitol se înscriu şi eforturile vizînd construcţia terminalului petrolier de la Giurgiuleşti. Pentru realizarea acestui proiect, partea moldoveană urmăreşte să atragă investitori străini, inclusiv o serie de firme greceşti. Tema respectivă figurează la loc de frunte pe agenda vizitei oficiale de 2 zile pe care preşedintele Petru Lucinschi a început-o luni, 1 noiembrie la Atena. Acesta s-a intilnit astazi cu omologul său grec, Konstantinos Stepanopulos şi cu primul ministru elen Kostas Simitis. Cele doua părţi au semnat un protocol de colaborare între ministerele de externe şi un acord de cooperare economica şi tehnica în agricultură. potrivit agentiei de stiri DPA, Grecia s-a oferit să ajute Moldova pe calea spre integrarea europeană şi să medieze în procesul de retragere a trupelor ruse staţionate în răsăritul Republicii Moldova. Intre timp, la Chişinău, primul ministru Ion Sturza şi alţi membri ai guvernului s-au întilnit luni cu liderii Aliantei pentru Democratie si Reforme, cu excepţia preşedintelui Frontului Popular Creştin Democrat, Iurie Roşca. Domnul Sturza urmează să prezinte, pentru a doua oară în Parlament, joi, proiectul de lege de modificare a bugetului pe anul în curs, pe care legislativul l-a respins săptămîna trecuta.
XS
SM
MD
LG