Linkuri accesibilitate

29.10.99 - București: Decizie CEDO împotriva statului român


Un cetățean român cîștigă procesul intentat statului pentru retrocedarea unei case.

29 octombrie 1999

Extras din emisiunea „Actualitatea românească” (Moderator: R.C. Cristea; reporter: Liana Ionescu).

Decizie CEDO împotriva statului român.

Dan Brumărescu a dat în judecată statul român pentru că nu i-a retrocedat o casă şi a avut câştig de cauză la Curtea europeană pentru drepturile omului. CEDO a dat statului 3 luni răgaz să găsească o soluţie amiabilă pentru despăgubirea lui Dan Brumărescu. Cazul ar putea stabili un precedent în procesul de retrocedare.

Dan Brumărescu şi-a început demersul la CEDO în 1995 – iar acum, Curtea europeană a constatat că i s-au încălcat dreptul la proprietate, la acces în justiţie şi la un proces echitabil.

Pentru Dan Brumărescu sigura soluţie este să-i fie retrocedată casa şi să i se plătească daune morale. Avocata Monica Macovei, expertă a Consiliului Europei pe problemele drepturilor omului, explică faptul că daunele morale trebuie plătite şi pentru că Dan Brumărescu a fost lipsit de dreptul de a-şi folosi casa timp de 4 ani.

Verdictul CEDO arată de asemeni că procedura „recursurilor în anulare”, acceptată de Curtea supremă de justiţie – în multe cazuri de retrocedare – încalcă drepturi fundamentale ale cetăţenilor, înscrise în Convenţia europeană.
XS
SM
MD
LG