Linkuri accesibilitate

Obama declară stare de urgență pentru gripa H1N1


Directorul serviciului sănătate din Los Angeles anunță noul vaccin spray nasal „FluMist”
Directorul serviciului sănătate din Los Angeles anunță noul vaccin spray nasal „FluMist”

Circa o mie de americani au murit din cauza gripei și alți cca 20 de mii au fost spitalizați.

In Statele Unite, presedintele Barack Obama a declarat gripa porcina o stare de urgenta, la nivel national. Declaratia presedintelui survine in conditiile in care programul de vaccinare a demarat, doar ca numarul de doze de vaccin – 16 milioane - este inca insuficient. Alte 30 de milioane de doze urmeaza sa soseasca pina la sfirsitul lunii. Anumite state au cerut de zece ori mai multe doze decit au primit.

Pina acum cifrele cu privile la dimensiunile si mai ales efectele epidemiei nu sint complete si concludente. Oficialitati americane au declarat ca circa o mie de americani au murit din cauza gripei porcine si 20 de mii au fost spitalizati.

Initiativa prezidentiala permite autoritatilor locale sa creeze locatii alternative de tratament, in afara de spitale, pentru cazul in care acestea s-ar dovedi neincapatoare. Este o masura administrativa normala, in astfel de cazuri si nu trebuie interpretata ca o prognoza ca epidemia se va inrautati. Faptul ca gripa porcina a fost declarata o stare de urgenta nationala permite spitalelor sa trateze pacienti in afara spatiului lor propriu zis, urmind ca cheltuielile sa poata fi acoperite de asigurarile medicale.

Citeva spitale din statele Texas si Tennessee au instalat de-acum corturi de campanie, in parcari pentru a testa pacienti cu febra sau alte indicii ca ar putea avea gripa porcina. Ministerul Sanatatii a comunicat ca nu a fost informat deocamdata ca vreun spital ar fi nevoit sa se extinda din cauza numarului prea mare de pacienti.

Decizia lui Barack Obama nu are legatura nici cu insuficienta vaccinului. Anul trecut oficialitati federale au anticipat ca circa 120 de mii de doze vor fi accesibile pina in acest moment, numarul urmind sa creasca la 200 de mii pina la sfirsitul anului. Or, cifrele reale sint mult sub acest nivel din cauza unor probleme de productie, la toate cele cinci firme contractate.

Administratia Obama incearca sa tina pasul cu noile evolutii, constienta fiind de efectul avut asupra presedintiei sale de faptul ca George W. Bush a reactionat lent si ineficace in fata uraganului Katrina, in 2005. Autoritatile medicale doresc sa se asigure macar ca vaccinul pentru gripa obisnuita este accesibil in cantitati suficiente si se pare ca acest lucru se intimpla. Cele doua vaccinuri sint diferite, dar anumite studii arata ca cel obisnuit are un oarecare impact si in cazuri de gripa porcina.
XS
SM
MD
LG