Linkuri accesibilitate

Jurnal de corespondent: Pelerini și prezidențiale


România și R. Moldova au un sfînt comun, Sf. Ioan cel Nou de Akerman (Cetatea Albă).

De cateva zile, si pana joia care va veni, Bucurestiul este intesat de zeci de mii de pelerini care se ingramadesc din zori pe dealul Mitropoliei pentru a asista la procesiunile moastelor. Azi, luni, este sarbatorit Sf. Dimitrie Izvoratorul de Mir, maine Sf. Dimitrie cel nou, ocrotitorul Bucurestiului, iar miercuri Sf. Ierarh Iachint, primul Mitropolit al Tarii Romanesti.

Oamenii trec prin fata raclelor cu moaste, se inghesuie printre corturi, garduri si jandarmi, trag dupa ei copii, rude schiloade si femei sterpe, se tanguiesc si se minuneaza ca nici nu ploua si nici nu e frig ca in alti ani. Totul - pe fundal de alegeri prezidentiale, de stai si te minunezi ce tara exotica este aceasta Romanie in care pentru postul de presedinte s-au inscris 12 candidati, printre care un rom, un ecologist cu barba si plete, un cioban milionar - care candideaza in vreme ce se afla in plina ancheta penala - si, desigur, eternul bufon ultranationalist Corneliu Vadim Tudor, presedintele partidului Romania Mare, singura formatiune politica din Romania care are in program unirea cu Republica Moldova si care a stiut sa-i recupereze in trecutul recent pe Leonida Lari si pe Ilie Ilascu.

Afisele de campanie ale candidatilor se amesteca pe dealul Mitropoliei cu icoanele si steagurile pelerinilor si cu cele puse de autoritatile bisericesti pentru a marca procesiunile moastelor. Printre pelerini – si unii moldoveni, usor de recunoscut in Bucuresti, desigur, dupa accent.

De la unul din acestia aflu ca Republica Moldova si orasul Suceava din Romania poseda un sfânt comun, sfântul Ioan cel Nou de la Akerman, din orasul pe care noi il numim Cetatea Alba, iar ucrainenii se incapataneaza sa-i zica Bilhorod-Dnistrovskâi.

“Macar sfintii astia sa ne mai uneasca si pe noi”, mi-a zis bunul om, doritor sa creada.

Pana acum, politicienii nu au aparut la procesiuni, dar nu vor intarzia. Ei vor spune, desigur, ca ei cred… dar cine ii crede?
  • 16x9 Image

    Dan Alexe

    Dan Alexe, corespondentul Europei Libere la Bruxelles, poliglot, eseist, romancier și realizator de filme documentare. 

XS
SM
MD
LG