Linkuri accesibilitate

Centru cultural armenesc la Chişinău


Catedrală la Erevan
Catedrală la Erevan

Relaţiile dintre moldoveni şi armeni dateză de secole

Cele mai recente date oficiale referitoare la cotele ce le revin grupurilor etnice sint cele din anul 2004. Atunci erau inregistrati 1829 de armeni, mi-a spus Lidia Mantorova, consultanta in departamentul relatii interetnice din Moldova: "Aceste date nu includ armenii care se afla in regiunea transnistreana. Ei activeaza in diferite domenii ale vietii social economice ale Moldovei. Sunt printre ei si ingineri, medici, savanţi, juristi si oameni de afaceri, constructori, pedagogi.”

Lidia Mantorova spune ca armenii nu sunt discriminaţi in Moldova, dovada fiind si faptul ca nu exista nici plangeri oficiale in acest sens: „Armenii sunt legati cu istoria Moldovei de demult. Sau invers, istoria Moldovei este legata de armei. Nu degeaba avem cimitirul armenesc.”

Maine comunitatea armenilor urmeaza sa deschida un centru cultural. Venera Gasparean, presedinta diasporei armenilor ne-a spus cu ce se va ocupa noua institutie: „La centru doritorii vor putea invata dansuri, cantece, sculptura, teatru armenesc. Acestea sunt lucrurile care ne lipsesc. La inceput vom chema instructori din Armenia, dar mai apoi ne vom descurca singuri. Vrem chiar sa facem o formaţie cu instrumente armenesti.”

Etnicii armeni vor sa deschida si o biserica duminicala, unde se vor tine predici in limba armeana si se vor respecta tradiţiile naţionale ale poporului armean. Sarchisean Svetlana, Siran Hacio si Barseghean Anait mi-au explicat cat de importante pentru ele vor fi institutiile organizate cu efortul comun al comunitatii: „Acolo noi ne simtim armeni. Acolo invatam cultura noastra, limba noastra si traditiile noastre.”

Dorinţa armenilor de avea propriul centru este cit se poate de fireasca dupa ce astfel de centre culturale au etnicii rusi si ucraineni, imi spune consultanta de la departamentul relatii interetnice Lidia Mantorova. Actualmente la departament sunt inregistrate 4 organizaţii armenesti, dintre care cea mai mai veche functioneaza din anul 1992.
Previous Next

XS
SM
MD
LG