Linkuri accesibilitate

Trunchiul monumental


Amintirea a doi plopi bătrîni la Chișinău...

Pe strada Columna din Chişinău au trăit multă vreme doi plopi bătrîni, înalţi, putrezi şi groşi. Într-una din zile, aceştia au fost tăiaţi. Era normal să fie sacrificaţi, de vreme ce puteau oricînd să se prăbuşească în ograda unei şcoli alăturate în care zilnic se zbenguiesc copii. Nu m-a nedumerit deci faptul că cei doi plopi uriaşi au fost tăiaţi.

M-a mirat felul cum au fost tăiaţi aceştia. Tulpinile groase ale plopilor au fost tăiate nu de la nivelul solului, ci de la nivelul unui gard impozant şi înalt din preajmă.

Acum turiştii care trec prin centrul capitalei noastre europene pot contempla – uluiţi – două trunchiuri imense care mărginesc un gard somptuos. Două trunchiuri la fel de înalte ca şi gardul acela. Cine este curios să vadă trunchiurile monumentale poate vizita site-ul Europei Libere şi să vadă fotografia care a imortalizat ciudăţenia.

Presupun că era cam dificil să tai acele trunchiuri de la nivelul solului. Nu cred însă că era o misiune imposibilă. La rigoare, se putea face şi asta, dacă dorinţa era mare. Se vede că ea a fost mică de tot. De aceea, ne-am ales cu încă o bizarerie care sluţeşte oraşul. Dar, fireşte, mulţi dintre concetăţenii noştri nici nu mai observă asemenea lucruri insignifiante.
XS
SM
MD
LG